Kuusamon Julma-Ölkky on jatkossa yksi osa Hossan kansallispuistoa. (Kuva Mari Limnell, Metsähallitus)

Hossa on seuraava Suomeen perustettava kansallispuisto. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017 avattavan kansallispuiston statuksesta kilpaili myös Porkkala, jonne valtion omistamille alueille perustetaan luonnonsuojelualue valtioneuvoston asetuksella.

-Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi Suomen kansallispuistoverkostoomme lisätään upea Hossan alue, joka kunnioittaa suomussalmelaisten työtä Suomen itsenäistymisen ja sen säilyttämisen hyväksi, ministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Toivottu puisto

Hossan kansallispuisto on asia, joka otettiin tyytyväisenä Suomussalmella vastaan.

-Tämä oli äärettömän positiivinen asia kunnan kannalta. Hossan saaminen kansallispuistoksi oli esillä jo 2012, mutta silloin asia ei edennyt. Koko kunta ja kaikki tahot ovat olleet yksimielisesti kannattamassa Hossaa kansallispuistoksi, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pentti Moilanen (kesk.) toteaa.

-Matkailun kannalta odotukset ovat myönteiset. Muuallakin kansallispuistoissa on kävijämäärät kasvaneet, Moilanen jatkaa.

Hossan kanssa kansallispuisto-statuksesta kisanneella Porkkalalla oli omat vahvat perusteet yltää Suomen 100-vuotisjuhlapuistoksi. Kainuussa ollaan tyytyväisiä myös siihen, että Porkkalan alueen kehittämiseenkin valtiolta euroja löytyy.

-Kun oli kaksi hyvää ja vahvaa hanketta kisaamassa, niin erittäin tyytyväinen olen siitä, että myös Porkkala saa osansa kehittämisrahoista, Moilanen huomauttaa.

Kuusamoakin palanen

Suunnitellun kansallispuiston pinta-ala on noin 11 000 hehtaaria. Hallituksen kärkihankkeisiin lukeutuva kansallispuisto käsittää valtion maita Suomussalmen Hossasta ja Moilasenvaarasta sekä Kuusamon Julman-Ölkyn alueelta. Valtio omistaa alueet  ja ne kuuluvat Natura 2000 -ohjelmaan. Kansallispuiston ydin on noin 9 000 hehtaarin laajuinen Hossan retkeilyalue, joka on myös osa Kalevalapuistoa sekä Fennoskandian vihreää vyöhykettä.

Valtion taholta kansallispuistohankkeelle osoitetaan 2,5 miljoonaa euroa, jolla Hossan alue on tarkoitus saattaa edustuskuntoon kesän 2017 avajaisiin menneissä. Porkkalan alueelle valtio kohdentaa noin puolen miljoonan euron panostuksen puitteisiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä