Tiina Ojutkangas on Kuntalehden tuottaja.

Suomessa halutaan työvoimaa, joka tulee korjaamaan työvoimapulamme. Ihmisille asetetaan suuria vaatimuksia, mutta miten paljon mietitään sitä, mitä Suomi antaa työvoimalle.

Tuoreimmassa kyselytutkimuksessa selvitetään, kuinka ulkomaiset työntekijät kokevat maan, johon ovat muuttaneet työskentelemään. On helppo olla samaa mieltä Suomen Startup-yhteisön toimitusjohtajan Riikka Pakarisen kanssa. Hän nimittäin sanoo, että emme tule pärjäämään globaalissa kilpailussa, jos emme kykene konkreettisesti houkuttelemaan työtä tekeviä, osaavia ihmisiä tänne.

Suomen on saatava uusia työntekijöitä. Uusi työvoimaresurssi voi osittain jo olla maassa, kun vain työ- ja opiskelulupaa odottavat ihmiset saataisiin nopeasti normaaliin elämään ja arkeen sekä mukaan työelämään. Mahtaa olla turhauttavaa ihmisille itselleenkin odottaa lupaa tehdä töitä tai tehdä työtä, joka on kaukana omasta ammattitaidosta ja koulutuksesta.

Kun keskustellaan työvoimapulasta, puhutaan oikeista ihmisistä, joiden pitäisi tulla paikkaamaan ongelmaa. Insinööri tai sairaanhoitaja on muutakin kuin resurssi. Hän on ihminen, jolla on elämä, perhe, mahdollisesti lapsia, odotuksia elämästä. Usein ihmiset haluavat olla osa yhteisöä, kuulua joukkoon, tulla pyydetyksi kylään.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Suomessa on yhtä aikaa vetoa ja torjuntaa. Tarvitaan myös pitoa. Osassa Suomen kuntia on herätty siihen, että tulokkaille pitää antaa mahdollisuus onnistua elämässään. Esimerkiksi eteläsavolaisessa Juvan kunnassa halutaan panostaa juuri toimivaan arkeen.

Mielessä on myös kunnan brändi. Paikkakunnalla on alkamassa hanke, jonka tavoitteena on erottautua houkuttelevana ja sujuvaa palvelua tarjoavana kuntana. Kunta aikoo edistää työantajien ja potentiaalisten työntekijöiden kohtaamista. Tervetulleiksi halutaan maahanmuuttajia tai vaikka suomalaisia paluumuttajia. Kotoutumisen tueksi suunnitellaan kuntakummien järjestämistä. Voi kuvitella, että yksikin suomalainen tuttu perhe auttaa kotoutumaan nopeammin kuin mikään virallinen järjestely.

Korkeakoulutetun työvoiman alueelliseen ja kansainväliseen liikkuvuuteen perehtynyt tutkija Niina Kotavaara Oulun yliopistosta on tutkinut väitöskirjassaan työperäistä maahanmuuttoa it-alalla sekä yritysten että alalla työskentelevien ulkomaalaisten työntekijöiden näkökulmasta. Hän on havainnut, että sujuva arki sitouttaa Suomeen. Kuntalehden haastattelussa hän sanoo, että Suomeen jäädään erityisesti elämänlaadun ja perhe-elämän laadun takia (Kuntalehti 2.7.)

Sujuva, turvallinen ja mielekäs elämä lienee aika monen ihmisen tavoite.

Tiina Ojutkangas, Kuntalehden tuottaja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*