junan maskisuositustarra
Kuva: Ville Miettinen
Koronakaranteeni ei ole pysäyttänyt kaikkia sinne määrättyjä, vaan heitä on tavattu julkisilta paikoilta eri puolella Suomea.

Uskovatko suomalaiset karanteenimääräyksiä? Kuinka paljon poliisi joutuu puuttumaan asiaan?

– Poliisille on ilmoitettu tavalla tai toisella koronavirusepidemian aikana kaikkiaan 29 epäiltyä terveydensuojelurikkomusta, joista suurin osa on liittynyt karanteenipäätöksiin, ilmoittaa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin. Hän vastasi Kuntalehden kysymyksiin sähköpostitse.

Arvelinin mukaan ilmoitusten joukossa on myös asioita, joissa ei ole ollut syytä epäillä rikosta, mutta ilmoitus on silti kirjattu, koska kirjaamiseen ei ole vaihtoehtoja.

– Tapaukset ovat olleet ihan arkisia ja elämänmakuisia. Rikoksesta epäillyt eivät ole noudattaneet karanteenipäätöksessä olevaa ehtoa pysytellä kotonaan, vaan ovat sen sijaan poistuneet kotoaan. Yksi oli poistunut taloyhtiön saunaan ja toinen esimerkiksi läheiseen kauppakeskukseen.

Tapauksia on ollut melkein jokaisella poliisilaitoksella. Valtaosa tapauksista on Helsingin poliisilaitoksen, Oulun poliisilaitoksen ja Pohjanmaan poliisilaitoksen toimialueilla.

Arvelinin tiedossa ei ole, onko tapauksia käsitelty tuomioistuimessa.

– Tuomioistuimen ulkopuolisessa sakkomenettelyssä näitä on käsitelty kahdeksan tapausta ja siellä tyypillinen rangaistusvaatimus on 10 päiväsakkoa.

– Poliisin antama sakkovaatimus menee aina syyttäjän ratkaistavaksi, joka voi vielä erikseen arvioida sitä, onko rangaistus mitattu oikein.

Lue lisää ”Koronabileet eivät ole ok” – Huittisten kaupunki joutui perustelemaan kommenttejaan taudin levitessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*