Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn hallitus vaatii päättäjiltä lisää rohkeutta palveluiden turvaamiseksi ja parantamiseksi. Tehyn mukaan hallitusohjelmassa esitetyt tavoitteet kunta- ja sote-uudistuksille eivät toteudu, jos päättäjät eivät kunnianhimoisemmin uudista palveluita.

 – Selvityshenkilöiden rooli on keskeinen. Toivottavasti jatkotyössä kuunnellaan tarkemmin asiantuntijoita ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten näkökulma tulisi huomioitua, sanoo Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola.

Tehyssä ei pidetä STM:n palvelurakennetyöryhmän loppuraportissa esitettyä 50 000–100 000 asukkaan väestöpohjaa riittävänä erikoissairaanhoidon järjestämiselle ja perusterveydenhuollon vahvistamiselle.

Tehy myös toivoo, että uudistuksessa otettaisiin käsittelyyn se, kuinka hoitotyötä johdetaan ja hoitajien työhyvinvointiin panostetaan. Järjestön mielestä hoitajapulan keskeinen syy on työpaikkojen heikke vetovoimaisuus.

Tehyn hallitus on lisäksi huolissaan hallinnon monimutkaistumisesta sote-uudistuksessa. Kaksiportaisen hallintomallin sijaan näyttää toteutuvan runsas päällekkäinen hallinto kuntien, sote-alueiden ja erva-alueiden kesken.

 – Oleellista eivät ole laatikkoleikit, vaan selkeä ja yksinkertainen hallintomalli, joka takaisi resurssien järkevän käytön niin päätöksenteon kuin rahoituksenkin suhteen, Laitinen-Pesola sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä