Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Tuula Haataisen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon normit, rahoitus ja rakenteet on perattava läpi.


 – Kestävän tulevaisuuden aikaansaaminen edellyttää muutoksia niin
palvelurakenteessa, rahoitusjärjestelmässä kuin työprosesseissakin.
Mikään näistä ei yksin ole riittävä muutos. Nämä kaikki on käytävä läpi
ja kaikissa tarvitaan muutosta, arvioi Haatainen  torstaina sairaanhoitopiirien neuvottelupäivillä.

Haataisen mukaan asukkaiden arjessa lähimpänä olevat perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on koottava tiiviimmin yhteen ja samanaikaisesti luotava uudenlaista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä.

– Yhteistyön ja vahvempien rakenteiden avulla pystytään paremmin kestämään ne paineet, jotka heikko taloustilanne vääjäämättä tuo sosiaali- ja terveystoimeen.

Kunnilla on mahdollisuus antaa lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriön sote-väliraportista 11. lokakuuta saakka. Haatainen toivoo, että kunnat ovat aloitteellisia sote-lausuntoja antaessaan.

– On erittäin tärkeää, että paikallistasolla käydään keskustelua palvelujen järjestämisen vaihtoehdoista ja tehdään konkreettisia esityksiä. Muuten vaarana on, että päätöksissä ei pystytä huomioimaan alueellisia erityispiirteitä.
 
Haataisen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistusta tarvitaan, jotta väestön hyvinvointi- ja terveyseroja voitaisiin kaventaa ja painopistettä siirtää ennalta ehkäiseviin toimiin ja toimiviin lähipalveluihin.

– Vaikka perusterveydenhuollon resursointi on jäänyt jälkeen, uusia resursseja ei ole odotettavissa. Nykyisiä voimavaroja on voitava käyttää uudella tavalla. Nyt on aika nostaa esiin ja poistaa sellaiset normit ja piintyneet käytännöt, jotka ohjaavat voimavarojen käyttämistä tehottomasti ja estävät aidosti asiakaslähtöisten palvelujen tuottamisen, sanoo Tuula Haatainen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä