Torstain kehysriihestä on tulossa ennakoitua vaikeampi, kun työmarkkinajärjestöt eivät saaneet keskiviikkona palkkaratkaisua aikaiseksi. Hallitus oli pyytänyt järjestöiltä palkkaratkaisua torstaihin mennessä, kun hallitus kokoontuu päättämään lähivuosien talouspolitiikasta.
 
Todennäköistä on nyt se, että palkoista sovitaan syksystä alkaen liittojen kesken.
Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava katkaisivat neuvottelut keskiviikkona noin iltayhdeksältä, kun sopua oli järjestöjen johdon voimin etsitty koko päivä. Ay-liike syytti neuvottelujen kariutumisesta työnantajien liian tiukkaa linjaa.
 
– Työllisyyttä ja kasvua vahvistava ratkaisu olisi voinut syntyä kehysriiheen mennessä, jos kaikilla osapuolilla olisi ollut todellinen halu neuvotella ja sopia. Elinkeinoelämän keskusliiton pyrkimys maksattaa palkankorotusten kustannukset valtiolla kuvaa hyvin työnantajien tahtotilaa, järjestöt sanoivat yhteisessä tiedotteessaan.
 
Järjestöjen välillä on ollut riitaa mm. palkankorotuksista ja työeläkemaksuista.
 
"Koko prosessi vaikea"
 
STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään mielestä koko tämänkertainen työmarkkinaprosessi on ollut vaikea. Epäonnistumista selittää Mäenpään mukaan osaltaan myös se, että järjestöjen odotukset kehysriiheen ovat erilaiset: EK toivoo yhteisöveron voimakasta laskua, Mäenpää sanoi illalla STT:lle.
 
– Me olisimme olleet valmiita maltilliseen palkkaratkaisuun. Mutta emme voi lähteä talkoisiin sillä tavalla, että palkansaajat eivät saa mitään, Mäenpää sanoi.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies olisi toivonut työmarkkinasopua.
 
– Olisi pitänyt sopu pystyä hakemaan tässä työllisyystilanteessa. Olisi ollut hyvä tehdä rohkeita päätöksiä. Sovun saaminen ei ollut EK:sta kiinni, Häkämies sanoi STT:lle illalla.
Häkämies sanoi heidän tavoitteensa säilyvän ennallaan, mutta aikataulujen muuttuvan.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kommentoi Twitterissä, että EK:n palkantarkistusesitys on "nöyryyttävä".
 
STT–JOHANNA VESIKALLIO, HEIDI EKDAHL
 
(STT)
 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä