Perjantaina Keski-Suomen maakuntatilaisuudessa puhunut Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma korostaa kunnan kokonaisvastuuta asukkaista ja alueensa kehityksestä.

 
– Kunnan kasvatusvastuu ulottuu neuvolasta ammattiin valmistavaan koulutukseen. Alueen elinvoiman kehittämisessä kunnan yhteistyö elinkeinoelämän kanssa on ratkaiseva tekijä. Vanhenevan väestön hoiva ja hoito on kunnan käsissä kattavaa, Mäki-Lohiluoma kuvailee.
 

– On tärkeää, että kunnallishallinto uudistuu ja kunnat säilyttävät tulevaisuudessakin asemansa suomalaisen demokratian ja hyvinvointiyhteiskunnan perustana sekä paikallisen elinvoiman vahvistajana. Kuntien rooli on paljon laajempi kuin vain palvelujen järjestäjänä toimiminen.
 

Kuntaliitto painottaa sosiaali- ja terveystoimen yhteyttä kunnan muiden toimialojen välillä sekä tiivistä yhteyttä perus- ja erityispalvelujen välillä. Painopistettä tulee siirtää ennalta ehkäisevään työhön, johon kunnan kokonaisvastuu antaa hyvät edellytykset.
 

– Ammatillisen peruskoulutuksen ja lukiokoulutuksen järjestäminen on pidettävä kiinteästi mukana kuntarakenneuudistuksessa. Koulutus on kunnan peruspalvelu, joka on avainasemassa kunnan elinvoimaisuuden takaajana ja nuorten syrjäytymisen ehkäisijänä.
 

– Uudistus voi olla kuntalähtöinen vain, jos kunnat itse ovat aloitteellisia ja uudistuksessa otetaan huomioon alueelliset erityispiirteet. Keskeistä on tarkastella kuntarakennetta ja kuntaperustaista palvelujärjestelmää kokonaisuutena asukkaiden ja palveluiden toimivuuden näkökulmasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä