Hallituksen torstaina sopima uudistuspaketti yrittää kuroa kestävyysvajetta umpeen paitsi leikkaamalla kuntien tehtäviä, myös työuriin ja talouden uusiutumiskykyyn vaikuttamalla.
 
Kuntien valtionavut ensi vuonna ovat noin 10,6 miljardia euroa, josta laskennalliset valtionosuudet ovat noin 9,6 miljardia euroa.
 
Hallitus aikoo käynnistää ensi vuonna toimintaohjelman, jolla tavoitellaan miljardin euron vähennystä kuntien menoihin. Kuntaliitto muistutti budjettiriihen ensimmäisenä päivänä, että kuntatalous ei kestä enää leikkauksia.
 
Ensi vuoden budjetissa kuntatalouteen kohdistuu 362 miljoonan euron valtionosuussäästö, minkä lisäksi opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuksiin ei tehdä indeksikorotuksia. Tämä vähentää kuntatalouden valtionosuuksia 36 miljoonalla eurolla.
 
Muutoksia työttömyys- ja perhetukiin
 
Rakennepaketin mukaan työtön saa ansaita suojaosuuden verran kuukaudessa ilman, että oikeus tuolta ajalta työttömyyskorvaukseen menetetään. Lisäksi otetaan käyttöön malli, jossa lähtökohtaisesti jätetään kuukausittain 400 euron ansiotulo ottamatta huomioon asumistuen tuloharkinnassa puolen vuoden ajan työllistymisestä.
 
Ensi vuonna käynnistetään kasvurahoitusohjelma vauhdittamaan pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä sekä tukemaan pääomasijoitusmarkkinoita.
 
Hallitus aikoo myös kohdentaa kotihoidontuen puoliksi molemmille vanhemmille, ja rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta osa-aikaiseksi, kun vanhempi on kotona äitiys-, isyys- tai vanhaempainvapaalla tai hoitovapaalla tai kotihoidontuella.
 
Uudistuksiin kuuluu niin ikään oppivelvollisuuden jatkaminen yhdellä vuodella, esikoulun tuleminen pakolliseksi ja ylioppilastutkinnon voimakkaampi painottaminen korkeakoulujen sisäänpääsyissä.
 
Opintoraha sidotaan indeksiin ensi vuoden elokuusta alkaen, ja opintolainan valtiontakausta korotetaan 100 eurolla 400 euroon kuukaudessa. Maahanmuuttajille tarkoitettu lukio- ja ammattikorkeakouluopetukseen valmistava koulutus otetaan opintotuen piiriin.
 
Uuudistuspaketti on tarkoitus tuoda eduskunnan käsittelyyn syksyn aikana.

Kannanotto rakennepoliittisesta ohjelmasta kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi

Valtioneuvoston tiedote budjettiesityksestä

Aiheesta aiemmin:
Kuntaliitto: Kuntien talous ei kestä uusia leikkauksia

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä