Hyvän hallintotavan mukaan taloudelliset vaikutukset tulee esittää jo periaatepäätösvaiheessa niin, että myös jälkeenpäin voidaan todeta, mihin laskelmat perustuvat.

Tarkat laskelmat sisältyivät vasta esitykseen, jonka Puolustusvoimat luovutti ministeriölle toukokuussa.
Virasto viittaa myös oikeuskansleri Jaakko Jonkan huhtikuiseen lausuntoon, jonka mukaan joukko-osastojen lakkauttamisesta oli käytännössä päätetty jo ennen kuin asianosaisia oli kuultu.

VTV toteaa kuitenkin, etteivät puolustusministeriö ja Puolustusvoimat ole laskelmia tehdessään rikkoneet valtion taloudenhoitoa koskevia säännöksiä. Puolustusvoimien uudistukseen liittyviä kustannuslaskelmia ei myöskään voida esittää kovin yksityiskohtaisesti julkisissa asiakirjoissa.

"Puolustusmenoja leikattava"

Tarkastusvirasto katsoo, että Lentosotakoulun lakkautus on perustelua.

Viraston mukaan koulun lakkauttaminen ja Ilmavoimien koulujen keskittäminen Tikkakoskelle Jyväskylään on toimiva ratkaisu. Tämä vähentää myös Ilmavoimien kuluja pitkällä aikavälillä.

Vuosittain säästöjä on arvioitu syntyvän 14,5 miljoonaa euroa vuodesta 2015 alkaen. VTV muistuttaa myös hallitusohjelman mukaisesta tavoitteesta leikata puolustusmenoja.

Lentosotakoulun lakkautus on osa armeijan uudistusta. Viraston mukaan uudistusta on arvioitava myös valtiontaloudellisen edun kannalta, vaikka tavoitteena onkin säilyttää uskottava ilmatilan puolustuskyky myös uudistuksen jälkeen.

Valtiontalouden tarkastusviraston päätös on vastaus eteläpohjalaisen Kauhavan kaupungin tekemään kanteluun. Kaupungin mukaan puolustusministeriön laskelmissa Lentosotakoulun jatkolle välttämättömät investoinnit on ylimitoitettu ja Hawk-koulutuksen siirtämisen investoinnit Tikkakoskelle alimitoitettu.

(KL / STT / Anneli Tervo)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä