Valtiovarainministeriö seuraa Heinolassa meneillään olevaa johtajakriisiä, ja kriisillä saattaa olla vaikutusta uuteen kuntalakiin, kertoo Yle.

– Johtajuutta tarkasteltaessa arvioidaan, aiheuttako esimerkiksi Heinolan kaltainen tilanne nykyisten säädösten uudistamistarpeen, VM:n kuntaosaston ylijohtaja Päivi Laajala totesi Ylen A-studiolle. A-studio käsitteli Heinolan tilannetta maanantaina.

Uudistettu kuntalaki astuu voimaan vuonna 2015.

– Kokonaisuudistuksessa tarkastellaan myös kuntajohtajuuden säätämistä, eli onko tarvetta uudistaa lain johtavuutta koskevia säädöksiä. Tarkastelussa on sekä poliittinen että ammatillinen johtajuus, Laajala kertoo.

– Poliittisen johtamisen vahvistamiselle on selvä tarve, kuten esimerkiksi hallituksen puheenjohtajan rooli ja pormestarimallin käyttö. Myös johtajasopimus on hyvä käydä läpi, eli onko siltä osin tarve tarkempaan säätelyyn.

A-studiossa haastatellun Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Hannele Rämön mukaan kaupunginhallitus on ollut jo pitkään toimintakyvytön, kun kaikki aika menee johtajakriisin puimiseen.

Nykyinen laki ei anna ministeriölle mahdollisuutta puuttua Heinolan kriisin kaltaiseen tilanteeseen.

– Tarvittaessa ministeriö voi korkeintaan keskustella tilanteesta kaupungin edustajien kanssa tilannekatsaustyyppisesti, jos olisi osoitettavissa että kunta johtajuustilanteesta johtuen ei selviytyisi tehtävistään. Tällä hetkellä tällaisen keskustelun tarvetta ei ole, Laajala sanoo.

Maanantain A-studio Yle Areenassa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä