Kolme vuotta Kärsämäen tilintarkastajana toimineen Pentti Malisen mukaan Kärsämäellä on harrastettu asioiden salailua jo vuosien ajan. Tilintarkastajan mukaan kunnan päättäjiltä on yritetty salata päätöksentekoon liittyvää aineistoa, jotta ne eivät tulisi julkisuuteen. Asiakirjoja ei ole jaettu päättäjille ja niitä on liitetty kokouspykälien oheismateriaaliksi eikä varsinaisiksi julkisiksi liitteiksi.

Kunnanjohto puolestaan puuhaa tilintarkastajan erottamista. Myös erottamiasia yritettiin pitää salassa.

– On ymmärrettävää, että se harmittaa kunnan johtoa. Nyt tässä on varmaan ylireagointia, koska asia yritetään viedä valtuustoon päätettäväksi salassa ja vaivihkaa, toteaa Malinen.

Tilintarkastajan erottaminen nousi esille kunnanvaltuuston edellisessä kokouksessa heinäkuussa ylimääräisenä asiana. Kokouksessa luettiin ääneen kuntakonsernin tekemä muistio, jossa ilmaistiin epäluottamus tilintarkastajaa kohtaan.

Muistio määrättiin salaiseksi kokouksen jälkeen. Yle Oulun saamien tietojen mukaan sen oli allekirjoittanut neljä kuntakonsernin edustajaa, muun muassa Kärsämäen kunnanjohtaja Riitta Hokkanen ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hanna Karsikas.

– Eihän se voi olla salainen, koska se luettiin edellisessä valtuustossa yleisön läsnäollessa. Sinne ovat ilmestyneet jälkikäteen nuo "salainen"-merkinnät, puuskahtaa kunnan hallintokulttuuria voimakkaasti kritisoiva Kärsämäen kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja valtuutettu Aimo Remes.

(Yle) Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä