Yli puolet Suomen kuntapäättäjistä uskoo, että terveyspalveluseteli otetaan käyttöön omassa kunnassa lähivuosina. Tulos käy ilmi Lääkäripalveluyritysten, Terveyspalvelualan Liiton ja Terveydenhuollon palveluntuottajien yhdessä teettämästä tutkimuksesta.

– Nyt tehdyn tutkimuksen mukaan palvelusetelin käyttöönotto terveydenhuollon palveluissa etenee monessa kunnassa. Palveluseteli nähdään yhtenä ratkaisuna turvata terveydenhuollon palvelut myös tulevaisuudessa, sanoo Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen. 

Tutkimukseen vastanneista kuntapäättäjistä lähes 60 prosenttia uskoo, että terveyspalveluseteli otetaan lähitulevaisuudessa käyttöön omassa kunnassa.
Potilaan valinnanvapautta terveyspalvelujen käytössä pitää tärkeänä 87 prosenttia vastanneista.

– Kuntapäättäjät ovat ilmaisseet selkeän huolensa oman kunnan terveyspalveluiden tulevaisuudesta. Kuntien terveydenhuollon tuotantotapoja halutaan uudistaa ja monipuolistaa, tulkitsee tutkimuksen tuloksia Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Palveluseteli on kunnille yksi vaihtoehto järjestää vastuulleen kuuluvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Palvelusetelin toimintaperiaate on se, että kunta sitoutuu kustantamaan osan palvelusetelin valinneen kuntalaisen yksityiseltä palveluntuottajalta hankkimasta palvelusta.

Kansalaiselle tarjotaan mahdollisuus ottaa vastuu tarvitsemansa palvelun hankkimisesta ja valita kyseisen palvelun tuottaja sekä sen hankkimisen ajankohta. Palvelusetelin tarkoituksena on edistää sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluita yksityisiltä palvelujen tuottajilta.

Lääkäripalveluyritysten, Terveyspalvelualan Liiton ja Terveydenhuollon palveluntuottajien yhdessä teettämässä tutkimuksessa selvitettiin kuntapäättäjien ajatuksia kuntien terveyspalveluiden tulevaisuudesta. Tutkimukseen kutsuttiin kunnanvaltuutettuja, kunnanjohtajia sekä kunnan terveystoimen virkamiehiä. Kyselyyn osallistui yhteensä 1 420 kuntavaikuttajaa ympäri Suomen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä