Dubaissa pidettävä YK:n 28. ilmastokokous eli COP28 alkoi marraskuun lopussa. Niina Ratilainen Turusta on kokouksessa tuomassa esiin paikallistason näkökulmaa. (Kuva: David Martin)

Suomalaiskuntien kunnianhimo ilmastoa kuormittavien päästöjen vähentämisessä on herättänyt kiinnostusta YK:n suuressa ilmastokokouksessa.

– Monille on tullut yllätyksenä, että moni kaupunki tekee kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa kuin valtio itse, turkulainen valtuutettu Niina Ratilainen (vihr.) kertoo kokouksen tunnelmista paikan päältä Dubaista.

Ratilainen on kokouksessa EU:n alueiden komitean alue- ja paikallishallintoa edustavien verkoston ainoa suomalainen edustaja.

– Edustamme täällä paikallisia päättäjiä, joita on Euroopan unionin alueella yli miljoona. Olemme puhuneet täällä kaupunkien näkökulmasta, ja monet ovat olleet kiinnostuneita siitä, miten Suomessa on onnistuttu päästövähennyksissä.

Kysyimme Ratilaiselta hänen toiveistaan ilmastokokouksen suhteen viime viikolla. Tuolloin hän kertoi toivovansa, että Dubaissa syntyy uusia päästövähennyslupauksia. Kokouksen oli alun perin tarkoitus loppua tiistaina 12. joulukuuta, mutta maanantaina kaikki kokouksen merkittävimmät kysymykset kuten päästövähennykset olivat vielä vailla ratkaisua.

– Ratkaisuja haetaan Pariisin sopimuksen päästövähennyksen jatkoon. Suuri osa maista haluaa kirjauksen fossiilisesta energiasta luopumisesta, mutta jotkut maat vastustavat tätä. Myös sopeutumistoimista keskustellaan vielä.

Esimerkiksi Saudi-Arabia, Irak ja Intia ovat mediatietojen mukaan vastustaneet kirjausta fossiilisista polttoaineista luopumisesta. Suomi neuvottelee asiassa osana EU:ta, joka ajaa näitä maita selvästi kunnianhimoisempaa vähennyslinjaa.

Pariisin sopimuksessa vuonna 2015 hyväksyttiin toimet, joilla ilmaston lämpeneminen pysäytettäisiin 1,5 asteeseen. Kokouksessa käydään nyt läpi sitä, kuinka hyvin tavoitteita on noudatettu ja kuinka tästä eteenpäin edetään.

Niin fossiilienergiaan kuin sopeutumiseen liittyvät aiheet koskettavat läheisesti kuntia, ja Ratilainen kollegoineen onkin pitänyt kokouksessa vahvasti esillä sitä, että kaupunkien ja kuntien rooli ilmastonmuutokseen sopeutumisessa on keskeinen.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka ilmastokokouksen päätökset tulevat kuntiin vaikuttamaan.

– Kun päätökset ovat valmiita, teemme niistä analyysin kaupunkien ja kuntien näkökulmasta, Ratilainen kertoo.

Kuinka kunnat sopeutuvat ilmastonmuutokseen? Lue arkistojuttujamme:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä