Oulun kaupungin nuorisopäällikkö Jarmo Laitinen (vas.), kaupunginjohtaja Ari Alatossava, Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta ja rikosylikomisario Markus Kiiskinen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Oulun Ympäristötalolla. (Kuva: Hanna Rautio)

Oulun kaupunki ja Oulun poliisilaitos järjestivät keskiviikkona iltapäivällä tiedotustilaisuuden Oulun turvallisuustilanteesta.

– Valkean tapahtumakokonaisuudesta täytyy todeta, että se on hyvin poikkeuksellinen ja vakavana pidettävä. Tätä ei voida pitää normaalina eikä vallankaan hyväksyttävänä. Molemmissa tapauksissa rasismiin on selkeitä viitteitä. Rasismi ja viharikokset ovat täysin tuomittavia eikä niitä voi hyväksyä millään lailla. Väkivalta voi synnyttää lisää väkivaltaa. Kierre pitää pystyä lopettamaan keinolla millä hyvänsä, totesi Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta tilaisuuden alkuun.

Karnaranta viittasi puheessaan Kauppakeskus Valkeassa viikon sisällä tapahtuneeseen kahteen puukotukseen, joissa molemmissa osallisena on ollut alaikäisiä ja poliisi epäilee teoissa rasistista motiivia.

Karnaranta kertoi, että poliisi on kohdentanut Valkeaan ja muualle Oulun keskustaan lisää valvonnallista resurssia. Kauppakeskuksen järjestyksenvalvojia poliisi on kehottanut olemaan näkyvästi esillä ja näin ennalta ehkäisemään häiriöitä ja väkivaltaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Järjestyksenvalvojien ja vartioiden toiminta on ollut erinomaista. Hatunnoston arvoinen kiitos heille toiminnasta, apulaispoliisipäällikkö totesi.

Molemmissa puukotustapauksissa kauppakeskuksen järjestyksenvalvojat ovat ottaneet epäillyt tekijät kiinni tekojen jälkeen.

Oulu on turvallinen

Niin apulaispoliisipäällikkö kuin Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava vakuuttivat puheissaan moneen otteeseen, että Oulu on edelleen hyvä ja turvallinen kaupunki asua.

–  Väkivaltarikollisuus on tilastollisesti vähentynyt verrattuna viime vuoteen tähän aikaan mennessä. Mutta samalla väkivalta on raaistunut. Tänä vuonna on tapahtunut paljon henkirikoksia ja niiden yrityksiä, Karnaranta kertoo.

– Poliisin häiriöindeksin mukaan tilastollisesti Oulu on muihin isoihin kaupunkeihin verrattuna varsin turvallinen kaupunki. Isossa kuvassa tämä on turvallinen kaupunki olla ja elää, apulaispoliisipäällikkö jatkoi.

– Viime viikon tapahtumat olleet poikkeuksellisia, järkyttäviä ja surullisia. Oululaisten perusoikeutta on järkytetty, oikeutta turvalliseen tilaan ja ylipäätä turvalliseen elämään Oulussa. Kaupungin johto, poliittiset ryhmät ja kaikki tuomitsevat kaikenlaisen väkivallan ja rasismin kaupungissa. Tämä kierre pitää saada loppumaan. Pystymme kyllä siihen, kun sitä kaikkien osapuolten kanssa yhdessä tehdään, lausui kaupunginjohtaja Alatossava.

Valtio apuun rasismin torjunnassa

Molemmissa Valkeassa tapahtuneissa puukotuksissa uhri on ollut ulkomaalaistaustainen ja tekijät kantasuomalaisia. Ensimmäisestä tapauksesta vangittiin todennäköisin syin kahdesta murhan yrityksestä epäiltynä tunnettu ja väkivaltarikoksista tuomittu äärioikeistoaktiivi.

Tiistai-iltana tapahtuneessa puukotuksessa epäilty alle 18-vuotias tekijä oli kertonut poliisin alustavassa kuulustelussa rasistisesta motiivistaan. Poliisi kertoi, että rikosnimike on tarkentunut tapon yrityksestä epäillyksi murhan yritykseksi.

Poliisin mukaan äärioikeiston liikehdintä on aktiivisessa seurannassa ja poliisilla on hyvä kuva, keitä henkilöitä siinä pyörii aktiivisesti mukana. Seurannasta huolimatta kyseisiä tekoja ei voinut ennakoida tapahtuvan eikä näin puuttua etukäteen.

– Kyse on laajemmasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, ääriliikkeiden noususta. Tämä asia ei ole vain Oulun asia. Tämä asia pitää ottaa vakavasti koko Suomessa ja myös maan hallituksessa. Meidän toive on, että yhdessä valtion kanssa käynnistämme rasismin vastaisen toimenpideohjelman, joka palvelee paitsi Oulu niin myös koko Suomea. Haluamme, että hallitus vie tätä voimallisesti eteenpäin ja resursoi tätä riittävästi myös paikallisesti, kaupunginjohtaja Alatossava esitti Oulun kaupungin kannan rasismin torjuntaan.

– Tulemme tekemään kaikkemme, että turvallisuus kaupungissa säilyy, ja jatkossakin kaikilla on hyvä olla ja elää, kaupunginjohtaja jatkoi.

Nuorten viharikokset huolettavat poliisia

Apulaispoliisipäällikkö Karnaranta totesi, että rasistisia tekoja ja viharikoksia tapahtuu muuallakin kuin Oulussa. Hänen mielestään Oulu on korostunut tässä viime aikoina tarpeettomasti, kun tilanne on akuutti. Äärioikeistolainen liikehdintä on Oulussa ollut jo pitkään aika aktiivista, sillä voi olla Karnarannan mukaan jonkinlainen vaikutus asenneilmapiiriin.

– Mikä itseä erityisesti huolestuttaa niin se, että alle 18-vuotiaalla nuorella on tällaisia ajatuksia ja haluja tehdä rasistisessa tarkoituksessa teko. Oletan, että tämä nuori on tuskin ainoa, joka näin ajattelee. Olen huolissani näistä yksittäisistä nuorista, joilla tämän tapaisia ajatuksia on, apulaispoliisipäällikkö kommentoi.

Vanhemmat äärioikeistolaiset henkilöt ovat poliisin tiedossa ja seurannassa, mutta nuoret, joiden radikaaleista ajatuksista poliisilla ei ole tietoa, ja joiden teot tulevat kuin salama kirkkaalta taivaalta, aiheuttavat apulaispoliisipäällikön mukaan suurta huolta.

Tilaisuudessa puheenvuorot käyttivät Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava ja nuorisopäällikkö Jarmo Laitinen, riskienhallintapäällikkö Kari Broström, maahanmuuttopäällikkö Arto Willman sekä apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta ja rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*