Kilpailuttaminen varmistaa julkisten varojen tehokkaan käytön ja edistää hankintaprosessien oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä, kirjoittaa HELA:n toimitusjohtaja Merru Tuliara. Kuva: HELA

Työllisyyspalveluita ovat muun muassa työnhaun, osaamisen ja ammattitaidon kartoittamisen ja kehittämisen, kotouttamisen, muutosturvan ja työkyvyn arvioinnin palvelut.

Kunnilla ja tulevilla työllisyysalueilla on keskeinen rooli työllisyyspalveluiden järjestäjinä.

Koska kunnat joutuvat maksamaan työmarkkinatuen kuntaosuuksia (ns. sakkomaksuja) pitkään työttöminä olleista, työllisyysalueiden kannattaa panostaa laadukkaisiin ja vaikuttaviin työllisyyspalveluihin, mikä johtaa nopeaan työllistymiseen.


Monituottajamalli, jossa palveluiden kilpailuttaminen ja yksityiset palveluntuottajat ovat keskeisessä roolissa, tarjoaa joustavan ja innovatiivisen lähestymistavan työllisyyspalveluihin ja niiden laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Palveluiden kilpailuttaminen tuo joustoa mahdollistaen niiden sopivan mitoittamisen ja oikea-aikaisuuden sekä palveluiden tarjoamisen yli aluerajojen ja myös verkossa. 

Yksityiset palveluntuottajat ovat todistetusti osoittaneet kykynsä tarjota laadukkaita ja tuloksellisia työllisyyspalveluita. Niillä on laaja-alainen asiantuntemus eri alojen työllistämisestä ja valmiit kontaktit työpaikkoja tarjoaviin yrityksiin.


Työllisyyspalveluiden kilpailuttaminen on keino varmistaa laadukkaiden palveluiden saatavuus edulliseen hintaan. Kilpailun lisääminen on tutkimusten mukaan taloudellisesti kannattavaa ja edistää kustannustehokkuutta, laadun parantumista sekä innovatiivisia ratkaisuja.

Avoimen kilpailutusprosessin kautta hankitut työllisyyspalvelut ovat läpinäkyviä, kun sekä hankkija että palvelutuottaja seuraavat niitä säännöllisesti koko hankintakauden.

Kilpailuttaminen varmistaa julkisten varojen tehokkaan käytön ja edistää hankintaprosessien oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä.

On yhteinen etu, että työllisyyspalveluiden tarjonta säilyy monipuolisena ja että markkinoilla on riittävästi elinkelpoisia ja asiantuntevia yrityksiä.


Jatkossa työllisyyspalveluihin ei ole korvamerkittyä rahaa, vaan palvelut rahoitetaan yleiskatteellisista varoista. Kuntapäättäjien on varmistettava, että työllisyyspalveluihin turvataan riittävä rahoitus. Sillä nopeutetaan työllistymistä ja siten vahvistetaan kuntataloutta, kun ns. sakkomaksuja tulee maksettavaksi vähemmän ja verotuloja kertyy enemmän. 

Yhteistyö yksityisten palveluntuottajien kanssa on avainasemassa kilpailutusprosessin onnistumisessa ja palveluiden kehittämisessä.

Jotta palvelulle asetetut tavoitteet saavutetaan ja palveluita voidaan koko ajan suunnitelmallisesti kehittää, hankintayksiköiltä edellytetään laaja-alaista työllisyyspalveluiden hankintaosaamista ja jatkuvaa avointa vuoropuhelua palveluntuottajien kanssa.

Henkilöstöalan yritykset ovat valmiita yhteistyöhön kuntien ja työllisyysalueiden kanssa. 

Merru Tuliara, toimitusjohtaja
Henkilöstöala HELA


Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*