Tänään julkaistun EVA Analyysin mukaan eduskunnan juuri hyväksymä kuntalain muutoslaki antaa kunnille kädestä pitäen ohjeita verokikkailuun.

– Pitkään odotettu laki on lisäksi vesitetty peräti 13 poikkeuksella yhtiöittämisvelvoitteeseen, EVAn tiedotteessa todetaan.

”Vitkuttelua, vesittämistä ja veronkiertoa – Valtio ja kunnallisten liikelaitosten yhtiöittäminen” -analyysin ovat laatineet asianajaja Mika Pohjonen, liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström ja tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Analyysi vaatii, että markkinoilla toimivat liikelaitokset tulee nyt yhtiöittää mahdollisimman pikaisesti.

– Ripeään toimintaan kuntia ja valtiota velvoittaa se, että hallitukselta kesti liki kuusi vuotta kieltää liikelaitosten toiminta markkinoilla sen jälkeen, kun EU:n komissio oli todennut toimintamallin lainvastaiseksi, EVAn tiedotteessa sanotaan.

– Vuoden 2007 Tieliikelaitosta (sittemmin Destia) koskevasta päätöksestä oli selvästi nähtävissä, että liikelaitosten toiminta markkinoilla konkurssisuojassa ja veroeduin on EU:n valtiontukisäännösten vastaista.

Analyysin mukaan eduskunnan juuri hyväksymä kuntalain muutoslaki ei riitä korjaamaan kilpailuneutraliteettiongelmaa.

– Laissa on 13 poikkeusta yhtiöittämisvelvollisuuteen, jonka lisäksi yhtiöittämistä ehdotetaan kierrettäväksi erityislainsäädännöllä. On myös epäselvää, onko tuore laki EU-säädösten mukainen. Useimmista poikkeuksista yhtiöittämisvelvoitteeseen tulisikin suosiolla luopua.

EVAn mukaan erikoista on myös, että hallituksen esityksessä kuntalain muuttamiseksi ohjeistetaan kuntia kädestä pitäen verosuunniteluun.

– Tällainen ohjeistus on hämmästyttävää, kun valtio ja kunnat samaan aikaan paheksuvat yritysten harjoittamaa verosuunnittelua, toteaa Bo-Erik Ekström.

Hallituksen keväällä eduskuntaan tuomaa kilpailulain muutosesitystä EVA Analyysi pitää onnistuneena.

EVAn tiedote EVA Analyysista

Aiheesta aiemmin:

Kuntaliiton johtavan lakimiehen Pirkka-Petri Lebedeffin haastatttelu yhtiöittämislaista Kunta.tv:ssä (11.4.2013)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä