Kuntatyöntekijät haluavat johtamisen perusasiat kuntoon eivätkä edes haaveile suurista ihmeistä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön Tampereen yliopistolla teetättämästä kuntajohtamistutkimuksesta.

Tutkimuksessa huono johtaminen ilmeni epäasiallisuutena, huonona käyttäytymisenä ja jopa lakien noudattamattomuutena. Työntekijöiden ei uskottu olevan luottamuksen arvoisia. Heidän ammattitaitoaan kyseenalaistettiin antamalla pikkutarkkoja ohjeita ja puuttumalla päivittäiseen työhön.

Epäoikeudenmukainen johtaminen ilmeni työntekijöiden eriarvoisena kohteluna, johtamisen autoritaarisuutena ja epäasiallisuutena. Vastauksista paistoi myös pessimistisyys muutoksen mahdollisuuteen, koska huonojen tapojen uskottiin olevan luonteesta kiinni.

Jatkuva kiire ja erityisesti kuntatyöntekijöitä vaivaava psyykkinen kuormittavuus altistavat työhyvinvoinnin pulmiin. Tästä seuraa käyttäytymisen muuttuminen, pinnan kiristyminen ja luovuuden kärsiminen.

Työntekijöiden mielestä ihmeeseen riittäisivät tavalliset asiat: työn rauhassa tekeminen, vaikuttamisen mahdollisuus, luottamus työntekijöiden ammattitaitoon, kuulluksi tuleminen, oikeudenmukainen kohtelu ja hyvät tavat.

Ylimmän johdonkin toivottiin poikkeavan tutustumaan työntekijöiden arkeen, jotta siitä muodostuisi oikea kuva. Muutama vastaaja oli jo kokenutkin ihmeen, mutta se johtui esimiehen vaihdoksesta, ja useimmiten nuorempaan sukupolveen.

Tutkimus on luettavissa KAKSin verkkosivuilla osoitteessa www.kaks.fi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä