Kuntajohtajan kehityskeskusteluissa sovittuja työn tavoitteita voisi julkistaa sidosryhmille ja kuntalaisille, Kari Karjalainen sanoo. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntakentän murroskausi synnyttää osaltaan erilaisia näkemyksiä asioiden tilasta ja ennen kaikkea niiden korjaamistavoista, arvioi Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Karjalainen pitää ihailtavan rohkeutena tapaa, jolla Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö otti taannoin kantaa luottamuspulan syntymiseen kuntajohtajan ja luottamushenkilöiden välillä.

Rämön mukaan kunnanjohtajat on nostettu tikunnokkaan.

”Asioidenhoito henkilöityy ja samalla unohtuu kohtelias ja henkilöä kunnioittava käytös. Kaikki osapuolet kunnissa, niin luottamushenkilöjohto, työntekijät ja kuntalaiset, ansaitsevat inhimillisen kohtelun. Ja johtaja on myös kunnan työntekijä”, Rämö kirjoitti Kuntalehden mielipidepalstalla.

– Kunnallinen demokratia perustuu virkavastuulla tehtyyn valmisteluun ja päätösehdotukseen. Esittelijän taito ja toisaalta hänen uskottavuutensa joutuu erityisen kovalle koetukselle haasteellisina aikoina. Riitatilanteissa virkamies on miltei aina voiman väärällä puolella, Karjalainen näkee.

– Toisaalta demokratia korjaa useimmiten jäsentensä ylilyönnit, mutta aina näin ei valitettavasti tapahdu.

Johtajien erottamisprosessit yleistyvät

Tuoreen kuntajohtajakyselyn mukaan kunnanjohtajat pitävät erittäin tärkeänä luottamushenkilöiltä saamaansa arvostusta.

Heidi Rämön kannanoton taustalla on kuntajohtajien erottamista perustettujen toimikuntien trendi. Tapauksia on alkuvuonna ilmennyt noin yksi kuukaudessa. Yleensä erottamista valmistellaan epäluottamukseen vedoten.

Karjalainen arvioi, että erityisesti vahvoja vaikuttajia vastaan ei haluta nousta edes asiattomien keinojen ilmetessä.

– Mitä tulee kunnanjohtajien arvostukseen, niin kaikki osapuolet eivät välttämättä ole sisäistäneet vielä oikein tai ollenkaan kunnanjohtajien uutta tehtäväkuvaa. Tästä seuraa helposti ammatin vähättelyä tai muita aliarvostamisen muotoja.

Kuntajohtajat ry on ryhtynyt listaamaan tahoja, joilta erottamisuhan alla olevat kuntajohtajat voivat saada muun muassa lainopillista apua.

– Kuntajohtajien erottamisprosessit ovat sitten 1990-luvun huipun jälleen valitettavan yleisiä. Luonnollisesti olen itsekin huolestunut tilanteesta, Kari Karjalainen sanoo.

Elinvoima työllistää johtajaa

Kari Karjalainen uskoo kunnanjohtajan työn muuttuvan vaativammaksi lähivuosina. Maakuntauudistus työllistää luonnollisesti, mutta ennen kaikkea haastetta luo uuden kunnan roolin omaksuminen organisaatiotasolla sekä tämän muutoksen johtaminen virkamiesjohtajana.

– Muun muassa uuden elinvoimakokonaisuuden haltuunotto vaatii uutta osaamista sekä ennen kaikkea uudenlaista laajaa sidosryhmäyhteistyön hallintaa, Karjalainen sanoo.

Elinvoimaa ja sidosryhmäosaamista johtamisen haasteina painottavat myös Kangasniemen kunnanjohtaja Johanna Luukkonen ja Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen tuoreessa Kuntalehdessä.

Karjalainen pyrkii itse vastaamaan haasteisiin pysymällä tietoisena toimintaympäristön, vireillä olevien lainsäädäntö- ym. muutosten vaikutuksesta kaupungin, seudun sekä maakunnan tulevaisuuteen.

– Kaupunkilaisten, päätöksentekijöiden, johdettavan konsernin henkilöstön sekä sidosryhmien yhteyden vaaliminen on jatkuvasti oltava painopisteenä. Avoimuus, yhteistyökyky, rohkeus ja ennakkoluulottomuus ovat hyviä keinoja johtajuuden ylläpidossa.

Lue lisää tuoreen Kuntalehden digilehdestä:

Kiinteä luottamus on kuntajohtajan onni

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*