Keski-Uudenmaan kunnat ovat tällä hetkellä taloudellisesti vahvoja, mutta niiden tulevaisuus näyttää erittäin uhkaavalta, käy ilmi talousasiantuntija Eero Laesterän selvityksestä.

Laesterä on laatinut talousselvitystä Keski-Uudenmaan kuntien, eli KUUMA-kuntien, yhdistymisselvitystä varten. Hänen työnsä välitulokset luovutettiin keskiviikkona KUUMA-kuntien poliittiselle ohjausryhmälle.
 
– Koska kuntien menot kasvavat ja tulot vähenevät, edessä on ennen pitkää mahdoton tilanne, totesi Laesterä.

– Jos mitään ei tehdä, Keski-Uudenmaan kahdeksalla kunnalla olisi taloudessaan sopeutettavaa vuonna 2017  yhteensä yli 190 miljoonaa euroa saadakseen tuloslaskelmistaan ylijäämäiset. Summa vastaa yli neljän veroprosenttiyksikön nostoa.

Myös Keski-Uudenmaalla väestön ikääntymisen kustannukset lisäävät menoja muutaman vuoden kuluttua vajaan puolen veroprosenttiyksikön verran vuodessa.

Kuntien menot kasvavat muutoinkin nopeasti. Laesterän arvio menojen kasvusta perustuu osin menneeseen, jo toteutuneeseen kehitykseen sekä ikääntymisen kasvuun.

Kuntien tulot eivät puolestaan kasva riittävästi – ainakaan suhteessa menojen kasvuun. Syitä tulojen kasvun hyytymiseen ovat kuntien väkiluvun kasvun hidastuminen, työttömyyden kasvu sekä BKT:n olematon tai erittäin hidas verotettavan tulon kasvu.

Keski-Uudenmaan kuntien verotettavan tulon alenema vuosina 2009–2012 on suurempi kuin maassa keskimäärin. Laesterän mukaan kunnat eivät ole vielä riittävästi huomioineet tätä tulojen alenemaa omissa talousarvioissaan ja -suunnitelmissaan.

KUUMA-kuntien eli Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan  yhdistymisselvitys käynnistyi kesäkuussa 2013.

Syksyllä on jo valmistunut ehdotus uuden kaupungin visioksi ja talousselvityksen väliraportti (yllä). Ensi viikolla valmistuvat kuntapalvelujen nykytilan arviointi sekä asiantuntijoiden talous- ja palveluverkkoselvitykset.

Nämä kaikki kootaan jouluun mennessä selvityksen väliraporttiin, josta poliittinen ohjausryhmä pyytää lausunnot.

Kevään 2014 aikana valitaan uudelle kaupungille alueellinen palveluverkko sekä suunnitellaan palvelut, toiminnot ja päätöksenteko- ja lähidemokratiamalli. Selvitys on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2014.

Päätökset mahdollisesta kuntien yhdistymisestä tehdään vuoden 2014 loppuun mennessä.

Kerava, Sipoo ja Tuusula ovat mukana myös kuntaministeri Henna Virkkusen, kok., määräämässä metropolialueen erityisessä kuntajakoselvityksessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä