KT Kuntatyönantajien tänään koolla ollut valtuuskunta hämmästelee julkisuudessa viime aikoina esiintyneitä virheellisiä ja ylisuuria lukuja kunta-alan henkilöstön määrästä ja arvioita siitä, että henkilöstön määrä lisääntyisi lähivuosien aikana.

Kunta-alalla työskentelee tällä hetkellä Tilastokeskuksen kuntasektorin palkkatilaston mukaan noin 437 000 henkilöä.

Henkilöstön määrä laski edellisestä vuodesta 4 000 henkilöllä. Kuntatyönantajien omien arvioiden mukaan henkilöstön määrä vähenee edelleen lähivuosina. KT:n ennusteen mukaan vuonna 2015 kunta-alalla työskentelee 428 000 henkilöä.

Kuntatyönantajilta saadun tiedon mukaan kunnissa ja kuntayhtymissä on tänä vuonna säästetty henkilöstömenoissa 400 miljoonaa euroa ja ensi vuonna varaudutaan noin 600 miljoonan euron säästöihin henkilöstömenoissa.

On odotettavissa, että tarve säästää henkilöstömenoissa jatkuu myös seuraavina vuosina. Henkilöstömenojen osalta säästötarvetta on lähes kaikissa kunnissa ja kuntayhtymissä.

Kunnat tiukentavat rekrytointia mm. vähentämällä sijaisten ja muiden määräaikaisten työntekijöiden käyttöä sekä jättämällä virkoja ja toimia täyttämättä. Kuntatyönantajilta saadun arvion mukaan tulevina vuosina ei voida välttyä irtisanomisilta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä