Lääkäriliitto on pettynyt selvitystyöryhmän esitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksesta.

Liiton mielestä selvityshenkilötyöryhmän esittämä 34 sote-aluetta sirpaloittaa erikoissairaanhoidon. Tämän paikkaaminen viidellä 5 erva-alueella ei Lääkäriliiton mielestä luo kestävää rakennetta sosiaali- ja terveydenhuollolle. 

– Perusterveydenhuollon asema voidaan turvata vain toteuttamalla perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon järjestämisen aito yhdistäminen. Askel eteenpäin ei vienyt perille, liiton tiedotteessa todetaan.

Lääkäriliitto näkee, että esitystä ei ole tehty puhtaasti terveydenhuollon näkökulmasta.

– Selvitysmiehet ovat tehneet parhaansa tilanteessa, jossa oli ristiriitaisia reunaehtoja. Nyt julkaistussa esityksessä on haettu kompromissia asiantuntijoiden ja hallituksen välillä, tiedotteessa sanotaan.

– Esitys on pettymys. Se yhdistää perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon, mutta jättää erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon kahteen eri organisaatioon. Siten terveydenhuollon yhdistäminen jää tekemättä, eikä näin ollen luoda riittävän vahvaa järjestämisrakennetta.

Lääkäriliitto muistuttaa, että terveydenhuollon palvelujärjestelmä ei voi toimia tasapainoisesti, ellei järjestämisvastuu ole yksissä, riittävän osaavissa käsissä.

– Miksi luodaan monimutkainen ja työnjaoltaan epäselvä kahden tason hallintohimmeli, kun yhden järjestämistason malli olisi ollut mahdollinen? liitto kysyy.

Esitetyssä mallissa vain 30 prosenttia sote-alueista täyttää asiantuntijoiden toistuvasti esittämän vaatimuksen 200 000 asukkaan minimipohjasta erikoissairaanhoidon järjestämiseen. Lääkäriliitto pelkää palvelujen tuottamisen pohjan murenevan järjestämisvastuun hajauttamisen seurauksena.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä