Kittilän ns. Eilavaara-laskutusjutun käsittely jatkuu korkeimmassa oikeudessa – rajoitettu valituslupa myönnettiin
Kuva: Ville Miettinen
Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt syyttäjälle valitusluvan Kittilän kuntapäättäjiä koskevassa asiassa, joka koskee oikeudellisen asiantuntijapalvelun tilaamista kunnan ulkopuoliselta asiantuntijalta.
Valituslupa myönnettiin rajoitettuna niihin syytekohtiin, joissa kunnanhallituksen puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle sekä kunnanvaltuuston varapuheenjohtajalle on vaadittu rangaistusta kyseisen asiantuntijapalvelun hankkimista ja maksamista koskevista toimista.
Hankinta liittyi jupakkaan, joka käynnistyi kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisesta. Mäkelän erottamisen selvittelyissä julkisuuteen tulivat niin sanotut Eilavaara-paperit, oikeudellinen neuvonta, jota eräät Kittilän kunnanhallituksen jäsenet tilasivat kunnan nimissä oikeustieteen lisensiaatti Pertti Eilavaaralta, vaikka kunnanhallitus ei ollut tehnyt hankinnasta kunnan hankintasäännön edellyttämää hankintapäätöstä. Hankinnan tehneet olivat käräjäoikeuden näkemyksen mukaan yrittäneet erehdyttää kunnan virkamiehen maksamaan tätä koskevan laskun kunnan varoista.
Lapin käräjäoikeus tuomitsi maaliskuussa 2021 Kittilän kunnan kunnanhallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtajan petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä lisäksi kunnanhallituksen puheenjohtajan virka-aseman väärinkäyttämisestä 3 kuukauden 15 päivän ja 3 kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.
Syyttäjä vaati hovioikeudessa kovempia rangaistuksia tuomituille ja lisäksi tuomiota eräille muille luottamushenkilöille ja viranhaltijalle, jotka olivat hyväksyneet ns. Eilavaara II-laskun maksamisen vuonna 2015.
Hovioikeus oli käräjäoikeuden kanssa eri linjoilla ja kumosi syytteet viime marraskuussa. Hovioikeuden mukaan Kittilän kunnanhallitus oli tehnyt asianmukaiset hankintapäätökset oikeudellisten asiantuntijapalveluiden hankkimisesta.
Käsittely jatkuu KKO:ssa
Hovioikeuden päätöksen jälkeen syyttäjä haki valituslupaa korkeimmasta oikeiudesta.
KKO:n mukaan siltä osin kuin asiassa on kysymys kunnanhallituksen jäsenten, varajäsenten ja vs. hallintojohtajan päätöksenteosta asiantuntijapalvelun laskun maksamiseen liittyen syyttäjän valituslupahakemus jätettiin ratkaistavaksi valituksen käsittelyn yhteydessä.
”Vs. kunnanjohtajaa ja asianajajaa koskevilta osin syyttäjän valituslupahakemus hylättiin. Samoin syytettynä olleen asianajajan oikeudenkäyntikulujen korvausta koskeva valituslupahakemus hylättiin”, KKO:n tiedotteessa todetaan.
Toisessa Kittilän kuntapäättäjiä koskevassa jutussa korkein oikeus antoi päätöksensä maaliskuussa. Tuossa virkarikosasiassa syytteet olivat kaatuneet niin ikään hovioikeudessa ja sitä ennen myös käräjäoikeudessa. Korkeimmassa oikeudessa tuomittiin rangaistuksiin päättäjät, jotka olivat peruuttaneet Anna Mäkelän tekemän tutkintapyynnön kunnan omistaman hissiyhtiön toimitusjohtajasta.
Lue myös:
Hovioikeuden ratkaisu oli varsin erikoinen koska ei yksittäisillä luottamushenkilöillä, jotka lienevät lienevät vielä osallisia irtisanomisvyyhdessä, ole oikeutta tilata kunnan laskuun palveluja ilman ao. toimielimen päätöstä. Mielenkiinnolla odotan KO:n päätöstä koska niin kaukana toisistaan olivat käräjäoikeuden ja hovioikeuden ratkaisut toisistaan.