Kuva: Ville Miettinen

Valtiovarainministeriön selvitysryhmä alkaa selvittää toimia Kittilän kunnan päätöksenteon kriisin ratkaisemiseksi tammikuussa.

VM:n nimeämään selvitysryhmään kuuluvat kaupunkineuvos, hallintotieteiden maisteri Antti Rantakokko, ylituomari, varatuomari Liisa Talvitie ja hallintojohtaja, varatuomari Irma Niemisen. Antti Rantakokko toimii selvitysryhmän puheenjohtajana.

VM antoi marraskuun alussa Kittilälle kuusi viikkoa aikaa toimittaa oma selvityksensä kunnan päätöksenteon palauttamiseksi uskottavaksi.

Kittilä totesi selvityksessään toimineensa kuntalain mukaan ja vetosi muun muassa kunnalliseen itsehallintoon ja siihen että vastaavista luottamustoimesta pidättämisestä ei ole ennakkotapauksia. Kittilän valtuustossa Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmä esitti lausuntoon toteamusta “Kittilän kunnanvaltuusto ei ole pidättänyt syytteessä olevia luottamushenkilöitä luottamustoimistaan, eikä kunnanhallitus ole tehnyt esitystä syytettyjen pidättämisestä luottamustoimistaan”, mutta tämä esitys hävisi äänestyksessä.

Kittilän selvitys ei ministeriötä tyydyttänyt, ja selvittäjät ryhtyvät toimeen.

“Valtiovarainministeriö katsoo, että Kittilän kunnan hallinto ja toiminta ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa, joista kunta ei omin toimenpitein ole kyennyt selviytymään. Valtiovarainministeriö katsoo, että Kittilän kunta ei ole ryhtynyt riittäviin toimiin kunnan hallinnon saattamiseksi lain mukaiseksi ottaen huomioon kuntalain 85 §:n säännökset luottamushenkilön toimesta pidättämisestä luottamushenkilön toimessaan tekemäksi epäiltyä virkarikosta koskevan esitutkinnan ja oikeudenkäynnin ajaksi. Lisäksi esitutkinnassa on kunnan päätöksentekoa kuluvalla valtuustokaudella koskevia rikosepäilyjä”, VM tiedottaa.

Päätöksenteko syytteen saaneiden luottamushenkilöiden asemasta – määrätäänkö heidät sivuun luottamustoimesta oikeuskäsittelyä odoteltaessa, vai ei – on siirtynyt eteenpäin Kittilän päätöksentekoelimissä lokakuusta asti. Kunta tilasi perusteellisen juridisen selvityksen päätöksenteon tueksi oikeustieteen professoreilta, mutta näiden lausunnon jälkeen haluttiin vielä uusi lausunto rikosoikeuden emeritaprofessorilta Terttu Utriaiselta Lapin yliopistosta.

Utriainen lähetti kunnalle sähköpostia ja kertoi että juridisessa mielessä hänellä ei ole asiaan lisättävää. Viime viikolla päätöksenteko tyssäsi muotovirheeseen syytettyjen kuulemisessa, ja päätöksenteko siirtyi ensi vuoden puolelle.

Selvitysryhmän on suoritettava kuntalain 109 a §:ssä tarkoitettu selvitys. Selvitys on oikeudellinen arvio Kittilän kunnan hallinnon tilanteesta. Selvitys on tehtävä yhteistyössä Kittilän kunnan kanssa. Selvityksen tulee tuottaa Kittilän kunnan valtuuston käsiteltäväksi ehdotukset tarvittaviksi toimenpiteiksi kunnan hallinnon saattamiseksi kuntalain ja muiden lakien mukaiseksi. Selvitystyö alkaa 1.1.2018 ja päättyy selvityksen valmistuttua, kuitenkin viimeistään 28.2.2018 mennessä.

Selvitys on kuntalain mukaan käsiteltävä mahdollisimman pian Kittilän kunnanvaltuustossa ja niitä koskevat päätökset on raportoitava valtiovarainministeriöön.

Lisää aiheesta:

Kittilän päättäjille lisää syytteitä

Kittilän kriisin väitetään jo vaikuttavan terveyteen

 

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*