Pohjois.Savon käräjäoikeus antoi päätöksensä Rautavaaran virkarikossyytteissä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus on hylännyt Rautavaaran entistä kunnanjohtajaa ja entistä kunnaninsinööriä vastaan nostetut syytteet. Syytteet koskivat teknisen toimen virkarikoksia vuosina 2014–2019.

Sen sijaan kunnan entinen elinvoimajohtaja sai käräjäoikeudelta 60 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen virka-aseman väärinkäytöstä.

Käräjäoikeuden perusteluissaan todetaan muun muassa, että entinen elinvoimajohtaja on julkisena virkamiehenä hankkinut itselleen tai toiselle hyötyä ja rikkonut virkavelvollisuutensa, kun ei ole jäävännyt itseään.

Kunnan entinen elinvoimajohtaja valmisteli ja päätti kunnan puolesta urakkatarjouspyynnöistä sekä vaikutti kunnan tytäryhtiöiden päätöksentekoon ja valmisteluprosessiin.

Hän tiesi, että kunta tulee pyytämään tarjouksen hänen omistamalta yhtiöltä ja että hänen yhtiönsä tulee osallistumaan kunnan tarjouskilpailuun. Lisäksi hän on osallistunut urakkakohteiden valvontaan kunnan puolesta niissäkin tapauksissa, joissa hänen omistamansa yhtiö oli voittanut tarjouksen.

Entinen elinvoimajohtaja laiminlöi jääväämisen velvollisuutensa useita kertoja.

Lue lisää Syytteitä ropisi Rautavaaran kunnan ex-johtajille

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Rautavaaran kunnan entisen kunnaninsinöörin ja elinvoimajohtajan Petri Ahosen 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen virka-aseman väärinkäytöstä.

    Lisäksi Ahoselle tulee maksettavaksi 80 euron rikosuhrimaksu sekä puolet noin 11 000 euron asianajokustannuksista.

    Sen sijaan Ahosen edeltäjän ja entisen esimiehen Jorma Bergin sekä entisen kunnanjohtajan Unto Murron virkarikossyytteet käräjäoikeus hylkäsi.

  2. Käräjillä tuli ilmi, Rautavaaralla oli vallinnut niin sanottu ”maan tapa”, jossa urakkatarjoukset on kohdennettu järjestelmällisesti paikallisten yhtiöiden ja yrittäjien muodostamalle vakioporukalle. Maanrakennus Kulmakangas lukeutui tähän joukkoon heti perustamisensa jälkeen eli pian sen jälkeen, kun Ahonen oli aloittanut työskentelyn kunnan palveluksessa.

    Osassa todisteena olleista tarjouspyynnöistä tarjouksen jättämisaika oli vain viikon tai muutaman päivän mittainen. Käräjäoikeuden mukaan tämä herättää epäilyksen, etteivät kaikki tahot ole oikeasti voineet osallistua tarjouskilpailuun.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*