Suomen pohjoisissa kunnissa luotu yhteistyömalli "Arjen turvaa kunnissa" on valittu parhaimmaksi Euroopan julkishallinnon instituutin EIPAn suuressa hankekilpailussa, jossa haettiin luovia ratkaisuja Euroopan taloudellisen kriisin taltuttamiseksi.

Lapissa kehitetyssä toimintamallissa osoitetaan, miten julkisen sektorin, järjestöjen ja yrittäjien tiiviillä yhteistyöllä on mahdollista löytää kuntiin merkittävästi lisää resursseja ja varmistaa kuntalaisille tärkeät palvelut ilman lisärahoitusta. Mallissa selkeytetään kuntajohtamista ja tehostetaan olemassa olevien resurssien käyttöä.

Toimintamallia pilotoidaan viidessä kunnassa, jotka ovat Kemijärvi, Pelkosenniemi, Posio ja Tornio sekä Koillismaalla Pudasjärvi. Niissä on käynnistetty määrätietoiset toimenpiteet kunnissa olevien yhteisten resurssin paremman hyödyntämisen ja vähemmän byrokraattisen toiminnan toteuttamiseksi.

Arjen turvaa kunnissa -hanke on osa sisäisen turvallisuuden ohjelmaa ja siihen liittyvää ennalta ehkäisevän työn toimeenpanoa ja alueellista turvallisuussuunnittelua kunnissa.

Lapin aluehallintoviraston hallinnoima ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoittama hanke selvisi loppukilpailuun 230 hankkeen joukosta. Kilpailuun osallistui 26 maata. Joka toinen vuosi järjestettävän kilpailun tavoitteena on löytää uusia innovatiivisia toimintamalleja, joilla hyvinvointia ja turvallisuutta ylläpidetään olemassa olevilla tai vähenevillä resursseilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä