Julkisen sektorin, myös kuntakentän,  talouden tasapainottaminen on välttämätöntä, ja urakan mitta ja rajuus riippuvat ratkaisevasti siitä, onnistutaanko ja milloin maa nostamaan talouden näivettymiskierteestä, sanoi Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Mauri Pekkarinen puheessaan Kuntaliiton valtuustossa torstaina.

– Kansantulon kakku on ohenemassa, teollisuustuotanto ja  vienti vähenemässä ja Suomi on ajautunut talouden kaksoisvajeeseen. Julkinen ja koko kansantalous ovat samaan aikaan alijäämäisiä. Eikä katse kauemmaksi kerro paremmasta, Pekkarinen sanoi.
 
– Vuosikymmenen päästä työikäisiä on 140 000 henkeä nykyistä vähemmän ja yli 65-vuotiaita 350 000 henkeä enemmän. Se taas tietäisi kymmenien tuhansien henkilöiden lisätarvetta nykyisellä tavalla toimivalle kuntasektorille.

Pekkarinen viittasi puheessaan myös työvoimatilastoihin, joiden mukaan yksityisen sektorin työpaikat vähenivät 12 kuukaudessa lähes 50 000:lla.  Nuorten työttömien määrä kasvoi noin 6 000:lla ja pitkäaikaistyöttömien noin 16 000:lla.
 
– Työpaikkojen kasvu kuntien tai muiden julkisyhteisöjen palveluksessa ei ole tavatonta. Päinvastoin. Nykyraiteilla kulkevalle Suomelle asian näin jatkuminen on kuitenkin mahdotonta.
 
Pekkarinen sanoi olevansa pahoillaan kuntaliitosneuvotteluiden jämähtämisestä paikoilleen ja totesi, että Kuntaliiton tulee huolehtia siitä, kunnilta ei viedä pakolla ja kuntaa kuulematta itsenäisyyttä tai itsehallinnollista asemaa.
 
– Kuulun koulukuntaan, joka uskoo vähän pienempienkin kuntien selviytyvän paikallistuntemusta vaativista tehtävistä. Korkeata osaamista ja suurta väestöpohjaa vaativista tehtävistä ne eivät selviä. Eikä tarvitsekaan. Siihen tarvitaan kuntien laajaa yhteistyötä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä