Kuva: Ville Miettinen
Kuva: Ville Miettinen

Kuntavaaliehdokkaan korkea listasijoitus lisää merkittävästi hänen mahdollisuuksiaan tulla valituksi kunnanhallituksen johtoon – mutta vain, kun nimityksen tekee oikeistopuolue. Näin kertoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Tukholman yliopiston tekemä tutkimus.

Tutkimuksen mukaan puolueen ehdokaslistalla eniten ääniä keränneellä ehdokkaalla on noin kaksi kertaa suurempi todennäköisyys päätyä puheenjohtajaksi kuin lähes saman verran ääniä keränneellä, mutta toiseksi tulleella ehdokkaalla.

– Tämä rajattu vertailu osoittaa uskottavasti listasijoituksen ja puheenjohtajanimityksen välisen syy-seuraussuhteen, koska tiukoissa vaalitilanteissa on käytännössä satunnaista, kumpi ehdokkaista päätyy ensimmäiseksi, VATT:n tiedotteessa todetaan.

– Kuntavaaleissa äänestämällä voi siis vaikuttaa muuhunkin kuin valtuustopaikkojen jakoon. Kunnanhallituksen puheenjohtaja on kuntapolitiikan vaikutusvaltaisin tehtävä, ja siksi on tärkeää, että äänestäjien mieltymyksiä kuunnellaan tässäkin valinnassa, VATT:n erikoistutkija Janne Tukiainen kertoo.

Tiedote VATT:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä