Juha Sipilän vetämissä hallitusneuvotteluissa on tehty vaikeita päätöksiä. Sipilä korosti Suomen tilanteen olevan vaikean, mutta tulevaisuuden tavoitteena on luoda työllistävä, työtä tekevä ja yritteliäs Suomi. Hallitus ei ole myöskään luopunut toivosta saada aikaan laaja yhteiskuntasopimus.

– Toteutuessaan yhteiskuntasopimus vahvistaa suomalaisten keskinäistä luottamusta, edistää talouskasvua ja tukee uusien työpaikkojen syntymistä. Vastaavasti ilman sen tuloksia julkisen talouden sopeuttamispaineet ovat paljon raskaammat. Silloin 4 miljardin sopeutuspäätösten lisäksi tehdään noin 1,5 miljardin menosäästöt ja veronkorotukset. Hallitus on sopinut molemmista kokonaisuuksista, todetaan hallitusohjelmassa.

Soteen maakuntamalli

 

Sote-malliksi on tulossa itsehallintoalueisiin perustuva ns. maakuntamalli. Sote-uudistuksen pohjana on yksikanavainen rahoitusmalli, jonka yhteyteen rakennetaan valinnanvapautta.

Kunnille annetaan entistä enemmän mahdollisuuksia päättää palveluiden järjestämisestä haluamallaan tavalla ja tätä kautta lasketaan kuntien velvoitteiden laskevan miljardilla eurolla. Hallitusinfossa Sipilä väläytti mahdollisuuksia erilaisiin vapaakuntakokeiluihin.

Stubbille yllätyssalkku

Ministereitä hallitukseen tulee 14, joista keskusta saa kuusi ja perussuomalaiset sekä kokoomus neljä. Juha Sipilä on pääministeri, Alexander Stubb valtiovarainministeri ja Timo Soinista tulee ulko- ja eurooppaministeri.

Keskustan ministereitä ovat myös työ- ja elinkeinoministeri, yhdistetty liikenne- ja ympäristöministeri, perhe- ja perusturvaministeri  sekä maa- ja metsätalousministeri ja kunta- ja uudistusministeri.   Perussuomalaisille menevät ulko- ja eurooppaministerin, sosiaaliministeriön ykkössalkku, työ- ja oikeusministerin sekä puolustusministerin salkut. Kokoomukselle menevät valtiovarainministeri, sisäministeri, opetus- ja kulttuuriministerin sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri.

 

Hallitusohjelma keskustan sivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ensin vapaaehtoinen perussopimus ja heti käynnistys 2016 alusta lähtien sanoo:

    Yle 5.3.2014 verkossa:

    Maakunnat eivät jääneet odottamaan eduskuntaa – sote-kuntayhtymiä perustetaan jo täyttä häkää

  2. ”Kunnille annetaan entistä enemmän mahdollisuuksia päättää palveluiden järjestämisestä haluamallaan tavalla”

    – Ei yksittäiset kunnat päätä maakuntamallissa yhtään mitään yhtään mistään soteasioissa ne päätökset tulee tekemään maakunnan suurien jäsenkuntien edustajat pienten kuntien puolesta. Jos siimaa tuli lisää ne siimat ovat vielä ja monet kerrat erittäin sekaisin.

  3. Missä eläkeläisten ostovoima?
    Meitä on 1,5 miljoonaa.
    Kohta viedään ikenetkin suusta, jos iljetään.
    Varmasti iljetään.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä