Pääministeri Juha Sipilä tiedotustilaisuudessa torstaina. (Kuva: Valtioneuvosto / Sakari Piippo)

Kuntalehti seurasi perjantaina hallitusta horjuttavan kriisin etenemistä.

Lauantai klo 00.05 Juha Sipilän toinenkaan takaraja ei ole pitänyt, sote-riitaan kulminoitunutta hallituskriisiä ei ole ratkaistu. Torstai-iltana Sipilä sanoi ”kävelevänsä presidentin luokse” jos kokoomus ei hyväksy hänen esitystään 18 sote-alueesta perjantaiaamuun mennessä. Kokoomus ei hyväksynyt, mutta Sipilä ei kävellyt, mikä olisi merkinnut hallituksen hajoamista. Perjantain aikana Sipilä sanoi ratkaisun tulevan ”tämän päivän aikana” – vuorokauden vaihtuessa ratkaisusta ei ollut ainakaan tiedotettu. Medialähteet kertovat neuvottelijoiden olevan yhä valtioneuvostossa, eikä tietoa neuvottelujen kulusta heru.

Vihreiden Ville Niinistö twiittasi aiheesta vähän ennen vuorokauden vaihtumista:

Näyttökuva 2015-11-07 kohteessa 0.01.43

Vielä aiemmin perjantaina kokoomuksen kansanedustajat antoivat sosiaalisessa mediassa luottavaisia kommentteja sovun löytymisestä. Alexander Stubb väitti luottamusta olevan, vaikka hallituskumppaneista Sipilä ja Timo Soini olivat sanoneet että juuri luottamus on kriisin ytimessä oleva ongelma. Soini ärähti Twitterin ”tsemppiviesteistä” Ylen haastattelussa, eikä kokoomuslaisilta ole sen jälkeen juuri positiivisia ennusteita nähty.

Helsingin Sanomat arvioi kuitenkin myöhään perjantaina, että toivoa on:

Näyttökuva 2015-11-07 kohteessa 0.18.47

Kuntalehden seuranta perjantain vaiheista päättyy tähän.

Klo 22.40 Pääuutislähetyksen jälkeen Ylen A-studiossa vierailleista oppositiojohtajista Päivi Räsänen, kd., sanoi kannattavansa viittä sote-aluetta ja Ville Niinistö, vihr., kahtatoista. Antti Rinne, sd., haluaa katsoa kokonaisuutta eikä ottanut kantaa alueiden määrään.

Valtioneuvoston linnasta ei mitään uutta.

Klo 21.50 neuvottelut jatkuvat valtioneuvoston linnassa. Tietoja neuvottelujen kulusta ei heru, sillä osapuolet ovat sopineet ”radiohiljaisuudesta”. Ylen pääuutislähetyksessä arvioitiin kriisin syventyneen. Laajalti on pohdittu, mitkä ovat hallituksen yhteistyön jatkomahdollisuudet vaikka nyt jonkinlainen sote-sopu löytyisikin, kun avoimesti on kerrottu epäluottamuksesta ja hallituspuolueiden kesken syytelty toisten toimia.

Myös Suomenmaa pitää tilannetta entistäkin vakavampana (kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla):

Kuvankaappaus 2015-11-6 kello 21.53.01

Klo 19.00 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on valmiudessa tapaamaan Sipilän, mikäli hallitus ei löytäisi ratkaisua, kertoo Iltalehti.  Ratkaisu kuitenkin voi löytyä, sillä neuvotteluja käydään peräti 30 henkilön voimin, uutisoi Helsingin Sanomat.

Klo 15.55 Ylen toimittajan Olli Lindqvistin mukaan Timo Soini pitää hallituskriisiä pahempana kuin aamulla. Syy: ”luottamus”. Soinin perjantaina antamista lausunnoista on paistanut paheksunta kokoomusta kohtaan.

Kuvankaappaus 2015-11-6 kello 15.59.19

Klo 14.52 Sillä aikaa kun hallituspuolueet vääntävät ratkaisusta, voi lukea laki- ja rakenneuudistusasiantuntijoiden näkemyksiä:

Perustuslain asiantuntijat: 18 alueen malli kaatuu vakaviin ongelmiin

Siv Sandberg: Yllättävää että kokoomus hyväksyi itsehallintoalueet hallitusohjelmaan

Klo 14.45 sote-seminaarin diat on nyt julkaistu. Ne löytyvät täältä.

Klo 14.30 Helsingin Sanomien toimittajan mukaan ministeri Juha Rehula paineli kovaa vauhtia keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen. ”Ilmeisesti ongelmia.”

Kuvankaappaus 2015-11-6 kello 14.49.57

Klo 13.55. Tarja Myllärinen kiitti osallistujia ja päätti sote-seminaarin. Yleisössä mietittiin mm., milloin STM aikoo ottaa laaja-alaiset asiantuntijat mukaan sote-uudistuksen valmisteluun. Vastauksena oli, että kaikki aikaisemmin tehty työ vaikuttaa, se ei ole kadonnut mihinkään. ”Nyt valmistelu keskitettiin siihen mikä on uutta”, sanoi Liisa-Maria Voipio Pulkki.

Lisäksi ihmeteltiin, miksi rakenneuudistusten projektijohtaja Tuomas Pöystin työryhmissä on kovin vähän sosiaalipuolen ja perusterveydenhuollon asiantuntijoita.

Voipio Pulkin mukaan näkemykset vaihtelevat, kuinka pitkälle STM:n ylipäänsä pitää mennä palveluintegraation suunnitteluun. ”Tietyn pisteen jälkeen itsehallintoalueet katsovat itse tietyssä kansallisessa raamissa. Ei pidä lähteä yliohjaamiseen ja mikromanageraamiseen, Voipio-Pulkki sanoi.

Sote-seminaarin esityskalvot julkaistaan mahdollisimman pian.

Klo 13.45 keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa kertoo Sipilän käyneen eduskuntaryhmissä keskustelemassa liikkumavarasta. ”Toistaiseksi ei ole sellaista pohjaa, jonka pohjalta voisin tehdä minkäänlaista komp­ro­mis­sie­si­tystä.”

Timo Soini kertoi MTV:lle pitävänsä vastuuttomana kokoomuksen vuotamaa tietoa 15 alueen kompromissista.

Klo 13.23 Tarja Myllärinen lukee sote-seminaarissa STM:n tiedotteen: Juha Sipilän mukaan 15 sote-alueen esitystä ei ole ja tilanne näyttää vakavalta.

Klo 13.16 Myös pääministeri Sipilä on kiistänyt MTV:lle 15 sote-alueen kompromissiesityksen olemassaolon. Sipilän mukaan esitykselle ei ole edes edellytyksiä. Ratkaisuun kuitenkin pyritään tänään, Sipilä on kertonut MTV:n toimittajille.

Klo 13.08 Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vaatii jo uutta hallitusta:
Kuvankaappaus 2015-11-6 kello 13.08.44

Klo 13.06 Sote-seminaarissa ääneen Tanja Rantanen VM:stä. Hän taustoittaa itsehallintoalueuudistusta. Suora lähetys menossa Kunta.tv:ssä.

Klo 13.05 Ylen mukaan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kiistää, että kompromissiesitys olisi olemassa. Vain vähän aiemmin kokoomuksen Susanna Koski siis kertoi kompromissiin sisältyvän 15 sote-aluetta ja 18 itsehallintoaluetta. Ja pääministeri Sipilä itse kertoi esittäneensä kompromissia. Mikähän lienee seuraava käänne…?

Klo 13.00 osastopäällikkö, ylijohtaja Terhi Järvikare VM:stä käsittelee sote-seminaarissa verojärjestelmän muutostarpeita. Valtion verotuksen vaihtoehdot: 1) Erillinen sote-vero, 2) valtion ansiotuloverotuksen kiristäminen, 3) verotuksen kokonaisvaltainen uudistaminen.

Klo 12.30 Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski on eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen kertonut Svenska Ylelle, että Sipilän kompromissiesityksessä on 15 sote-aluetta ja 18 itsehallintoaluetta.

Klo 12.15 Voipio-Pulkki: ”Itsehallintoalueiden tuominen mukaan sote-uudistukseen oli piristysruiske. Soten järjestäminen ei ratkea vain sote-kriteereillä.”

Klo 12.02 Liisa-Maria Voipio Pulkki: ”Väittäisin että sote-uudistuksen eetos ei ole muuttunut mutta tavoitesanoitus muotoiltiin uudelleen: Tavoitteena terveyserojen kaventaminen ja kustannusten hallinta.

Puhe rahasta ilmaantui sote-valmisteluun noin 2 vuotta sitten. Sitä ennen se oli kielletty aihe. Tänään ymmärretään että sote on osa yhteiskunnan arkitodellisuutta ja se on itse aikamoinen elinkeinonhaara.”

Klo 11.58 Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ääneen sote-seminaarissa: ”Haluaisiko joku vaihtaa paikkaa kanssani? Joskus huumori auttaa.”

Klo 11.45 Hieman Vartiaisen jälkeen myös Alexander Stubb otti kantaa tilanteeseen Twitterissä: ”Sote-neuvottelut jatkuvat. Ratkaisua haetaan. Kompromisseja pöydällä. Eteenpäin.”

Klo 11.40 Kuntatalolla on saatu käyntiin Sote-uudistuksen valmisteluseminaari. ”Päivää valittaessa emme tienneet, millainen päivä tästä tulisi”, sanoo Kuntaliiton sote-yksikön johtaja Tarja Myllärinen avauspuheenvuorossaan. Suora lähetys on seminaarista on käynnissä Kunta.tv:ssä.

Klo 11.20 merkki siitä, että hallitus saattaa sittenkin päästä ratkaisuun: kokoomuksen Juhana Vartiainen twiittasi hetki siiten: ”Neuvottelut sotesta jatkuvat.Eiköhän tässä sopu löydy. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä yksimielinen tuki meidän neuvottelijoille.”

Klo 11 keskustan eduskuntaryhmä tiedotti: ”Keskustan eduskuntaryhmä antoi aamun ryhmäkokouksessaan Juha Sipilälle valtuudet pyrkiä vielä sopimaan soteratkaisusta. Keskustan eduskuntaryhmä pitää uuden kokouksen tänään klo 14.”

Perjantaina klo 9.45 Sipilä totesi ratkaisua yhä haettavan, ainakin aamupäivän ajan.

– Yön aikana tehty useita kompromissiehdotuksia. Neuvottelutulosta ei ole saavutettu. Aamupäivän aikana teen vielä yhden yrityksen, Sipilä ilmoitti Twitterissä.

TO klo 22.00: Pääministeri Juha Sipilä, kesk., antoi torstaina kokoomukselle perjantaiaamuun asti aikaa hyväksyä keskustan ajama 18 itsehallintoalueen malli.

Sipilä piti tiedotustilaisuuden torstai-iltana ja totesi kahden hallituspuolueen hyväksyneen sen. Kolmas puolue, kokoomus, ei ole esitystä hyväksynyt vaan pitää kiinni 12 alueen mallista.

Hallituksen oli tarkoitus torstaina kertoa soten rakennelinjauksista ja itsehallintoalueiden määrästä. Tämä päätös siirtyy siis jälleen. Sipilä sanoi suoraan, että deadlinen ylittyminen antaa pääministerille selkeän huolenaiheen hallituksen tulevista yhteistyömahdollisuuksista.

Sipilän mukaan se, että torstain takarajaan mennessä pystytty hallituksessa saamaan yhteisesti hyväksyttyä ratkaisua aikaan, on vahva merkki siitä että hallitus saattaa hajota.

– Jos ei ratkaisuja huomiseen mennessä synny, on mahdollista että kävelen presidentin luokse, Sipilä sanoi.

Sipilä korosti sote-uudistuksen merkitystä koko hallitusohjelman onnistumiselle ja sen saamalle ”10 miljardin euron urakalle”.

– Rotkon syvyys, jonka yli pitää mennä, ei kaikin osin ole vielä ymmärretty. Kaikki isot päätökset on tämän syksyn aikana tehtävä ja minä kannan vastuun että näin tulee tapahtumaan.

– Soten osuus on 3 miljardia. Se on kaikkein suurin uudistus mitä Suomessa on jumpattu viisi vuotta ellei jopa 10 vuotta. Tämä hallitus on tehnyt töitä soten seuraavan askeleen määrittämiseksi kesäkuusta alkaen ja täyspäiväisesti viimeiset neljä viikkoa, Sipilä sanoi.

– Hallitusohjelmassa on päätetty, että ratkaisu erotetaan kuntapohjasta: yli 150 toimijasta mennään alle 20 toimijaan. Tämä on iso loikka jolla pystytään täyttämään merkittävä osa 3 miljardin urakasta.

Sipilän mukaan neuvotteluja ratkaisun saamiseksi käydään yöllä. Jos kokoomus ei taivu Sipilän esitykseen, Sipilän mukaan ensisijainen ratkaisu olisi neuvotella uusi hallituspohja.

Sipilä tapasi torstaina myös opposition edustajia.

– Tuli ilmi että yhtä monta mielipidettä on esimerkiksi alueiden luvusta kuin on esittäjiäkin. Se pitää vain päättää, miten mennään, mutta samalla pitää päättää myös tästä rakenteesta.

Ylen A-talkissa Sipilän tiedotustilaisuutta kommentoinut SDP:n Eero Heinäluoma sanoi, että hän ei usko hallituksen oikeasti kaatuvan soteen ja alueiden määrään, vaan taustalla on jotain muuta, kuten esimerkiksi kysymys luottamuksesta.

Sipilä ei kertonut tarkalleen, mihin aikaan perjantaiaamuna ratkaisun pitää tulla, jos se on tullakseen.

Aiheesta aiemmin: Kuntaliitto haluaa sote-alueille lisää tehtäviä

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä