Kuva: Tampereen kaupunki / Susanna Lyly

Tampereella järjestetään toukokuussa Suomen ensimmäinen omaishoidon kansalaisraati.

Kansalaisraadissa omaiset, jotka hoitavat sairastunutta läheistään, laativat kehittämisehdotuksia Tampereen kaupungin ja järjestöjen palveluista omaishoitajan näkökulmasta.

Raatilaiset kokoontuvat toukokuussa kolme kertaa keskustelemaan omaishoitajien tarpeista ja toiveista. Keskustelujen pohjalta raati laatii ehdotuksensa Tampereen kaupungin edustajille.

Omaisten ehdotukset kootaan julkilausumaksi, joka julkistetaan kaikille avoimessa tilaisuudessa torstaina 28.5.2015. Julkistamistilaisuudessa raatilaiset esittelevät julkilausuman kehittämisehdotuksia ja kaupungin virkamiehet vastaavat niihin.

Kansalaisraadissa on mukana 16 omaishoitajaa. Raadin tarkoituksena on kuulla omaisten näkemyksiä siitä, miten heidän hyvinvointiaan voitaisiin edistää.

Kansalaisraadin järjestävät yhteistyössä Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin ja Omaishoitajat ja läheiset -liiton Opastava-hanke ja Tampereen kaupunki.

Kansalaisraati on osallistumisen menetelmä, jossa keskeistä on asioiden yhdessä pohtiminen ja aito keskusteleminen.

Kansalaisraati on Suomessa vielä varsin tuore menetelmä, mutta maailmalla sitä on käytetty jo 1970-luvulta alkaen. Aivan viime vuosina kansalaisraateja on järjestetty muun muassa Vaasassa ja Jyväskylässä.

Tietoa kansalaisraadeista Vaasan yliopiston verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä