Kuntauudistuskeskustelua ovat alkaneet hallita pelot ja epäluulot. Hallitusohjelmaa kirjoittamassa ollut kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta muistuttaa kuitenkin, että hallitusneuvotteluissa ei puhuttu missään vaiheessa kuntakartoista, kuntien lukumäärästä tai pakkoliitoksista.

– On sovittu, että kuntauudistus toteutetaan ja että tarvitsemme vahvemmat kunnat, jos aiomme pelastaa kuntaperustaisen palvelujärjestelmän. Mistään muusta ei ole sovittu, Feldt-Ranta sanoo.

Jo nyt on hänen mukaansa selvää, ettei pakkoliitoksia tule, koska viisi hallituspuoluetta on niin ilmoittanut. Feldt-Ranta vastustaa myös valtion ylhäältä asettamia kuntajakoselvittäjiä.

– Jos uudistus on kuntavetoinen, katson, että valtio ei voi lähteä asettamaan Helsingistä käsin selvityshenkilöitä kuntiin.

Hän pitää tärkeänä, että kuntia koskevia päätöksiä ei pantata vaan että kaikkia isoja linjauksia käsitellään vielä kevään aikana samaan aikaan ja avoimesti.

– Emme voi pitää kuntia löysässä hirressä odottamassa, millaisia linjauksia rakennelain jälkeen tulee muun kuntia koskevan lainsäädännön kautta, hän sanoo viitaten kuntalain ja valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen sekä terveydenhuollon tuleviin ratkaisuihin.

Jos sähläys kuntauudistuksen ympärillä jatkuu,
yhtenä seurauksena voi olla se, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö alkaa väsyä ja lähteä pois
kuntasektorilta, Feldt-Ranta varoittaa. Silloin keskeiset palvelut
katoaisivat hallitsemattomasti markkinoiden käsiin.

(KL)

Lue Suomen Kuvalehden juttu

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä