Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo Yle Kainuulle, että valmisteilla oleva laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä myötäilee Petteri Orpon, kok.,  johtaman työryhmän kesäkuussa esittelemää väliraporttia.

Ahopellon mukaan laki on jo ”pyörähdellyt lausuntokierroksilla”.

– Asian ympärillä vellonut epätietoisuus on saattanut johtua siitä, että jotkut kunnat ovat elätelleet toiveita vaihtoehtoisista sote-palveluiden järjestämistavoista. Vastuukuntamallissa vastuukunta saa paitsi vastuuta, sen on myös pakko ottaa vastuulleen sellaisiakin kuntia, joita se ei välttämättä edes haluaisi, Ahopelto sanoo Ylelle.

Vastuukuntamallista on myönnetty poikkeus vain yhdelle alueelle, Kainuulle. Sen sote-palvelut tuotetaan jatkossakin kuntayhtymän kautta.

– Vastaavaa mallia esitimme työryhmässä myös Pohjois-Pohjanmaalle, Länsi-Pohjan alueelle sekä Lappiin. Se esitys ei mennyt työryhmässä läpi. Harkittavaksi jääkin, yritetäänkö asiaan vielä vaikuttaa lain käsittelyn yhteydessä, Ahopelto sanoo.

Ahopelto pitää sote-uudistuksen linjausta raakana Pohjois-Suomen osalta. Käytännössä pohjoinen Suomi jakautuu kahteen vastuualueeseen, kun Oulun vastuulle tulee Pohjois-Pohjanmaa ja Rovaniemen vastuulle koko Lappi.

– Kun vastuukuntien pitää huolehtia kaikkien alueen kuntien perusterveydenhuollosta, sosiaalihuollosta, ympäristöterveydenhuollosta ja sairaanhoitopiirin toiminnasta, ei tässä Lapin tai Pohjois-Pohjanmaan kaltaisilla alueilla ole oikein mitään järkeä. Välimatkat ovat liian pitkiä ja kuntia on liian paljon. Päättäjillä on nyt kiire herätä, Ahopelto sanoo.

Uutinen Yle verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä