Angry Birds -mobiilipeli pääsi 2012 mielenterveyskategoriaan Euroopan Komission laatimalla terveydelle hyödyllisten sovellusten listalla, vaikkei sitä ole alun perin suunnattu terveys- ja hyvinvointialueelle.

Suomalaisyrityksillä on erinomainen mahdollisuus kasvuun yhdistämällä terveydenhuollon mobiilisovellusten ja peliteollisuuden mahdollisuudet, kirjoittaa Duodecim-lehti kesänumerossaan, jonka teema on sähköiset terveyspalvelut.

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvillä mobiilipalveluilla odotetaan olevan erinomaiset markkinat tulevaisuudessa, kun terveydenhuollon asiakkaita osallistetaan yhä enemmän mm. terveystietojen taltiomiseen ja seuraamiseen omatoimisesti.

Kuntalehdessä 6/2015 Helsingin johtava lääkäri Risto Mäkinen arvioi Omahoito ja digitaaliset arvopalvelut -projektin (ODA) poikivan merkittäviä taloudellisen hyödyn mahdollisuuksia. Kuntaliiton erityisasiantuntija Karri Vainio puolestaan totesi, että hyvinvointia ja omahoitoa tukevien teknologioiden markkinan arvioidaan kansainvälisesti moninkertaistuvan lähivuosina.

– Suomessa peliteollisuus on yksi maailman aktiivisimmista ja nopeimmin kasvavista aloista. Yli 85 % suomalaisista pelitaloista tekee peleistä mobiilisovelluksia. Vastaavasti Suomen terveydenhuolto on yksi maailman eniten tietotekniikkaa hyödyntävistä, ja Suomen terveysteknologiateollisuus on noussut suurimmaksi korkean teknologian vientialaksi, kirjoittaa mm. Terveysteknologian Liiton hallituksessa toimiva Arto Holopainen Duodecimissa.

Mobiilipalveluihin liittyy myös runsaasti haasteita mm. potilasturvallisuuteen ja tietoturvaan liittyen. Euroopan viranomaisilla on jo lista terveydenhuollon laitteiksi määritellyistä tuotteista. Tätä listaa eivät ulkopuoliset pääse vielä katsomaan, mutta esimerkiksi Britannian kansallinen terveyspalvelu NHS julkaisee verkkosivuillaan listaa sovelluksista, joita se suosittelee kuluttajien käyttöön.

– Oman haasteen asettavat myös ympäri maailmaa sijaitsevat pilvipalvelut, tietoturvan hallinta ja yksityisyyden suoja tietojen ollessa hajautettu globaalisti. Haasteet ovat ilmeisiä, mutta niiden ei pidä antaa jarruttaa kehitystä, Holopainen kirjoittaa.

Duodecim: Mobiiliteknologia ja terveyssovellukset, mitä ne ovat?

Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä:

Omahoito halutaan osaksi terveydenhuollon arkea

Kansallinen palvelustrategia voi mullistaa soten

ODA-projekti Kuntaliiton verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä