Sote- ja itsehallintouudistusten rahoituksen järjestäminen on levällään. (Kuva: Ville Miettinen)

Sote-uudistus näyttää ottavan jokaisen askelensa kovan riidan säestyksellä, arvioi sanomalehti Kaleva pääkirjoituksessaan.

Lehti viittaa suurten kaupunkien esitykseen, että niiden on saatava erityisasema tulevassa alueita ja palveluita koskevassa isossa remontissa.

Isot kaupungit ovat väläyttäneet mm. erillislainsäädäntöä, jotta niiden kasvun mahdollisuudet eivät häviäisi itsehallintoalueuudistuksessa.

– Huoli on ymmärrettävä, sillä kaupunkiseudut ovat kehittyneet alueidensa moottoreiksi ja haluavat luonnollisesti pitää kiinni roolistaan jatkossakin. Aluehallinnon pelätään kietoutuvan soten ympärille niin tiukasti, että se vie eväitä muulta kehittämiseltä, Kaleva kirjoittaa.

Lehti pitää Oulun seutua malliesimerkkinä siitä, mitä tapahtuu kun väestö muuttaa ison kaupungin vetämänä haja-asutusalueilta pois.

– Mitä pidemmälle Oulusta mennään, sitä heikommassa hapessa kunnat ovat, Kaleva kirjoittaa.

Lehti ennakoi, että soten rahoitusmalli tulee aiheuttamaan näkemyseroja, eikä keskustan tapa juntata maakuntamalli voimalla läpi välttämättä pehmentänyt neuvotteluasemia.

– Voi olla, että tästä jäi jotain ainakin tuossa tuoksinassa takkiinsa ottaneen kokoomuksen hampaankoloon. Hallituksen uskottavuus ei kuitenkaan kestä enää kovin suurta riitaa tässä asiassa, Kaleva kirjoittaa.

Aiemmin aiheesta:

Isot haluavat omat pelisäännöt

Kietäväinen: Kunnat ja alueet sopikoot keskenään

Timo Aro: Itsehallintouudistus ei toimi yhdellä mallilla

Tarasti: Kaupungeille harkitaan sopimusmenettelyä elinkeinoasioissa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä