Helsinki korottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuja vain indeksikorotuksen verran eli alle kaksi prosenttia. Kaupunginhallitus hylkäsi maanantaina yksimielisesti esityksen, joka olisi nostanut maksuja lähes 30 prosenttia.

Sipilän hallituksen marraskuussa tekemän päätöksen mukaan asiakasmaksujen enimmäismääriä olisi voinut nostaa indeksikorotuksen lisäksi 27,5 prosentin erilliskorotuksella. Sillä tavoitellaan valtakunnallisesti 150 miljoonan euron lisäystä maksukertymään. Helsingin osalta summa olisi ollut noin 10 miljoonaa.

– Aikaisemmin Helsinki on soveltanut asiakasmaksuissa sallittuja enimmäismääriä, mutta nyt kaupunginhallitus päätti, että maksut peritään vain indeksin mukaisesti korotettuna, kaupunginhallituksen tiedotteessa todetaan.

– Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan nykyiset asiakas- ja potilasmaksuvapautukset pidetään voimassa eikä uusia potilasryhmiä vapauteta maksuista. Lisäksi pidetään voimassa päätös, jonka mukaan helsinkiläisiltä ei peritä terveyskeskusmaksua.

Helsingin päätös on linjassa monen muun ison toimijan kanssa. Esimerkiksi Vantaan kaupunki, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ovat pitäytyneet asiakasmaksujen indeksikorotuksessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä