Puheenjohtaja Sirpa Paateron johdolla Kuntaliitto löysi paljon lausuttavaa hallituksen lakipaketista.

Palveluja ja päätöksentekoa lähelle kuntalaisia, sekä alueellista joustoa tiukan sääntelyn sijaan. Tarvetta sote- ja maakuntauudistukselle on, mutta samaan aikaan tulisi varmistaa myös tulevaisuuden kuntien toimintaedellytykset ja ennen kaikkea toimivat palvelut.

Kuntaliiton hallitus antoi tänään alustavan lausunnon lakiesityksestä. Alustaville eväille on tarvetta kuntakentällä, sillä 800-sivuisessa lakipaketissa riittää pureskeltavaa. Jos hallituksen esitys maakunta- ja sote-lakipaketista menee nykymuodossaan läpi, niin rytmihäiriöitä on kuntien elämään luvissa.

-Hallituksen versiossa on paljon parannettavaa ja näihin kohtiin me Kuntaliittona haluamme korjauksia, Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero (sd.) painottaa.

Joustoa kaivataan

Lakiesitystä on käyty läpi lausuntoa sorvatessa kriittisellä otteella. Suomi on perin erilainen maa Lapissa ja Uudellamaalla. Tästä johtuen Kuntaliitto esittää huomattavia muutoksia valtion vahvaan otteeseen maakunnista. Joustoa tarvitaan, jotta tehdyt päätökset istuvat juuri kyseiseen maakuntaan.

-Joustoa tarvitaan. Maakunnille tulee antaa oikeasti mahdollisuuksia päättää omista asioistaan. Kyllä ne kunnat ja maakunnat pystyvät siellä keskenään päättämään, miten palvelut on järkevä hoitaa, Paatero uskoo.

Liikkumavaraa kaivataan myös tukipalvelujen organisoinnille. Tämän johdosta esitykset valtakunnallisista tukipalvelukeskuksista ja maakunnan palvelulaitoksesta tulisi Kuntaliiton mielestä poistaa laista kokonaisuudessaan.

Valinnanvapausmallin toteuttaminen on yksi iso kysymysmerkki. Vaarana on, ettei asiakas ole keskiössä, vaan umpiossa, jossa palvelut ovat lasin toisella puolella.

Talous askarruttaa

Niin maakunnan kuin kunnan talous on niin ikään epäselvä asia lakiuudistuksessa. Maakunnille halutaan verotusoikeus ja tätä kautta päätöksentekoon vastuunkantoa ja läpinäkyvyyttä.

Kuntien tuloveroprosentin rajoittaminen maakuntauudistuksen alkuvaiheessa, epävarmuustekijät kuntataloudessa ja uudistukseen liittyvät omaisuusjärjestelyt ovat isoja asioita, jotka voivat heilutella vahvojakin kuntia. Kuntaliitto katsoo, että sote-omaisuuteen kohdistuvat riskit tulisi kohdentaa sille taholle, joka vaikuttaa kiinteistöjen käyttötarpeeseen.

-Kunnille tässä lakiesityksessä tulee paljon kysymysmerkkejä esimerkiksi kuntatalouden kannalta. Kunnolliset laskelmat talousvaikutuksista puuttuvat, Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero kritisoi.

Päivitetty juttua 22.9. klo 15.10 puheenjohtaja Sirpa Paateron kommenteilla.

 

Kunta.tv:n haastattelussa Sirpa Paatero

 

Kuntaliiton tiedote lausunnosta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä