Kolmen miljardin euron kustannusten hillintää sote-uudistuksen keinoin ei pidetä realistisena tavoitteena lausujien mukaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta pidetään tarpeellisena ja tavoitteita hyväksyttävinä, valtaosa lakiluonnoksista lausuneista epäilee tavoitteisiin pääsemisen mahdollisuuksia lakiesityksen mukaisella mallilla, käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön lausuntoyhteenvedosta.

Sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnoksista tuli määräaikaan mennessä 755 lausuntoa. Lausunnot on julkaistu valtioneuvoston verkkosivuilla.

– Esityksessä on monia kohtia, joihin kohdistui myönteistä lausuntopalautetta, mutta myös kohtia, joihin kohdistui hyvin kriittistä palautetta. Pääsääntöisesti muut kuin kunnat, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat, suhtautuivat moniin esityksen yksityiskohtiin kuntia myönteisemmin, STM:n lausuntoyhteenvedon tiivistelmässä todetaan.

Kunnista vain 29 prosenttia pitää valtion ohjauksen vahvistamista sosiaali- ja terveyden-huollossa perusteltuna. Sen sijaan muista kuin kunnista, jotka ottivat kysymykseen kantaa, peräti 73 prosenttia pitää valtion ohjauksen vahvistamista vähintään pääosin perusteltuna. Vahvaa valtion ohjausta kannattavat muun muassa monet järjestöt.

Uudistusten tavoite kustannusten hillinnästä kolmen miljardin euron edestä vuoteen 2029 mennessä lakiesityksessä esitetyillä keinoilla ei herätä luottamusta lausujissa. Vahvan valtionohjauksen nähdään luovan potentiaalisesti raskaan ja kankean toimintamallin, joka lisää hallinnon kustannuksia, ja jossa pelkkä toimeenpano tulee maksamaan merkittävän paljon.

– Kolmen miljardin euron kustannusten hillinnän tavoitteeseen suhtauduttiin suurimmassa osassa kuntatoimijoiden vastauksia varauksella. Vain muutama kuntavastaaja oli sitä mieltä, että esitys antaa riittävät edellytykset tavoitteen saavuttamiseksi, tiivistelmässä todetaan.

– Toisaalta kuntien lausunnoissa korostettiin sitä, että esityksessä annetut tiedot ja vaikutusarviot eivät ole riittäviä, jotta johtopäätöksiä kustannustavoitteen toteutumisesta pystyttäisiin tekemään. Lausunnoissa tuotiin myös esiin, että esitys antaa edellytyksiä tavoitteen toteutumiseen, mutta samalla siihen liittyy vielä paljon epävarmuustekijöitä tai että tavoite on ylimitoitettu.

Yhteenveto lausunnoista

Lista lausunnoista (välilehdellä ”asiakirjat”)

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä