Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä oli tyytyväinen siihen, että hallitus haluaa panostaa Karjalan radan kehittämiseen. Kuva: Jenni Hieta, Joensuun kaupunki

Orpon hallitus ilmoitti syksyn budjettiriihen yhteydessä valtion toimenpiteiden vahvistavan kuntataloutta.

Peruspalvelujen valtionosuuteen tehdään poikkileikkaustilanteessa rahoitusvastuun kasvuun liittyvä lisäys.

– Vaikka budjettiriihen peruspalvelujen valtionosuus on hieman isompi kuin aiemmissa laskelmissa, niin kuntien näkökulmasta ei taida olla mitään kuntataloutta parantavaa lisäystä, Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä huomauttaa.

– Vertailukelpoinen valtionosuus laskee kuluvaan vuoteen nähden sote-uudistukseen liittyvien valtionosuuksien vähennysten kasvun myötä.

Osana TE-uudistusta kuntien rahoitusvastuu työttömyysturvasta kasvaa ja valtion vastaavasti pienenee.

– TE-palveluiden osalta valtionosuus ei riitä työvoimapalvelujen järjestämiseen nykyisellä tasolla, sillä tämänhetkisen tiedon mukaan valtionosuus Pohjois-Karjalassa vähenee 4,8 miljoonaa euroa jo ensi vuodeksi siihen nähden, mitä TE-palvelut ovat nyt maksaneet.

Valtiovarainministeriö tiedotti syksyn budjettiriihestä, että työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2025 alussa valtiolta kunnille, ja kunnille osoitetaan täysi valtionosuus uusiin tehtäviin.

– Budjettiriihen lopputulema ”kunnille osoitetaan täysi valtionosuus uusiin työllisyyden ja kotoutumisen tehtäviin” ei siis tarkoita sitä, että resurssi pysyisi samana valtionosuuden laskentaperusteet huomioiden, Penttilä tarkentaa.

Karjalan rata on tärkeä

Kaupunginjohtaja arvioi budjettiriihessä olleen myös kohtia, jotka herättävät positiivisia ajatuksia Joensuussa ja koko Pohjois-Karjalassa.

– Saimme rahoitusta muun muassa tärkeän Karjalan radan parantamiseen sekä lupaukset Fingridin sähkön kantaverkon välityskyvyn parantamiseen.

– Saavutettavuusasiat kaikkinensa ovatkin elintärkeitä elinvoiman kannalta, antavat tulevaisuudenuskoa ja mahdollistavat uusia investointeja.

Hallitus ilmoitti huolehtivansa Fingridin tarvitsemasta investointikyvystä kehysriihessä sovitulla tavalla, jotta energiaverkot eivät muodosta investoinneille pullonkauloja missään päin Suomea.

Lisäksi hallitus lupasi kiinnittää erityistä huomiota Itä-Suomen mahdollisuuksiin toteuttaa energiaintensiivisiä investointeja.

Karjalan radan kehittämiseen esitetään 90 miljoonan euron valtuutta ja 10,5 miljoonan euron määrärahaa.

Karjalan rata on Suomen rataverkkoon kuuluva rataosuus, joka kulkee Kouvolasta Lappeenrannan ja Parikkalan kautta Joensuuhun.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*