Mökkiläisten vaikutuksesta paikallistalouteen on tekeillä uusi tutkimus. Kuvassa kyläkauppa Pornaisista.

Suomalaiset mökkiasukkaat suosivat paikalisia yrittäjiä ja käyttävät heidän palveluitaan enemmän verrattuna joihinkin muihin maihin, kertoo Kaks.fi, joka on haastatellut asiaa tutkivaa tutkijatohtori Adam Czarneckiä.

Alustavien laskelman mukaan kakkosasukkaitten merkitys paikallisasukkaitten tuloissa vaihtelee seitsemästä 20:een prosenttiin.

Czarneck analysoi tutkimustietoa siitä, millaisia palveluja ja tuotteita paikalliset vakioasukkaat tarjoavat ja mitä mieltä he ovat kakkoskodeista.

– Samalla yritän luoda talousmallia, joka auttaisi yleistämään tuloksia koko väestöön kahdessakymmenessä tutkitussa kunnassa näiden hyötymisestä mökkiläisistä, kertoo Czarnecki Kaks.fi:n sivulla.

– Voin jo sanoa, että verrattuna muihin maihin, kuten Puolaan, suomalaiset kakkoskodin omistajat ovat vahvasti sitoutuneet paikalliseen, maataloudelliseen ja kunnalliseen talouteen. He ostavat erittäin usein tuotteita ja palveluja paikallisilta viljelijöiltä, kaupoista ja muista yrityksistä. Vastanneista jopa 89 prosenttia hankkii tavaroistaan ja 80 prosenttia palveluistaan paikallisilta, hän kertoo.

Puolalainen Czarnecki tekee kolmevuotista tutkimustaan Itä-Suomen yliopistossa. Sen on määrä valmistua syksyllä. Kunnallisalan kehittämissäätiö tukee tutkimusta.

Tutkimuksessa käsiteltävät kunnat ovat Hartola, Hirvensalmi, Kemiönsaari, Kivijärvi, Kuhmoinen, Kustavi, Luhanka, Mäntyharju, Padasjoki, Pelkosenniemi, Pertunmaa, Posio, Puumala, Pälkäne, Savitaipale, Siikainen, Sulkava, Sysmä, Taipalsaari ja Taivassalo.

Lisää aiheesta Kaksi.fi:n sivulla

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä