Harkinnanvaraisen toimeentulotuen myöntämisessä on suuriakin paikkakuntakohtaisia eroja, selviää Lännen Median teettämästä kyselystä, jonka tuloksista kertoo muun muassa Ilkka.

Omaisuus vaikuttaa toimeentulotukeen eri tavoin. Kolmessa kunnassa viidestä kerrotaan, että omaisuus otetaan huomioon. Auto voidaan vaatia myytäväksi tai vaihdettavaksi halvempaan. Omistusasunto, jossa hakija itse asuu, ei yleensä vaikuta tukeen.

Myös harrastuksiin suhtaudutaan kyselyn vastausten mukaan eri tavoin. Lasten harrastuksiin myönnettävä tuki voi vaihdella muutamasta kympistä 500 euroon.

Kansalaisten eriarvoisuus eli tuen riippuminen kotipaikkakunnasta on oleellinen syy siihen, miksi toimeentulotuki siirtyy Kelan hoidettavaksi.

Kuntakentällä on arvosteltu siirtoa siksi, että kunnat eivät pääse vaikuttamaan tukeen, mutta joutuvat vastaamaan sen rahoituksesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lainaus Kelan sivulta: ”Kunnan tehtäväksi jää lainmuutoksen jälkeenkin myöntää täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, jotka molemmat edellyttävät harkintaa.” eli kuntakohtaiset erot säilyvät. Sen sijaan sote-uudistuksen kaatuneessa mallissa olisi kaikki kuntakohtaiset parannukset ja ylimääräiset edut pudotettu pois (mm. perustason ylittävä omaishoidon tuki). Kuntalaisten itsehallinnon pitäisi sallia, että kunnassa jokin asia hoidetaan minimitasoa paremmin. Se ei tarkoita, että kansalaiset olisivat eriarvoisessa asemassa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä