Tampereen puheenvuoron tilaisuudessa esitti pormestari Timo P. Nieminen. Pirkanmaan keskuskaupunki suhtautuu rakennetyöryhmän esitykseen myönteisesti ja haluaa, että seutua koskeva erityinen kuntajakoselvitys käynnistetään.

– Tampere on valmis yhdessä naapurikuntien kanssa selvittämään työryhmän esityksen pohjalta millainen Tampereen kaupunkiseutu voisi tulevaisuudessa olla, pormestari totesi puheessaan.

Niemisen mukaan Tampereen seudun suurkunta olisi taloudellisesti erittäin vahva.

– Vahva talous mahdollistaa vetovoimaisten palvelujen kehittämisen, joka vahvistaa Tampereen asemaa sekä kaupunkiseutujen välisessä että kansainvälisessä kilpailussa. Vahvaa taloutta tarvitaan myös, jotta vetovoimaisuuden ja kilpailukyvyn ylläpitämiseksi tehtävät suuret investoinnit voidaan toteuttaa, Nieminen muistutti.

Suur-Tampereella olisi yhtenäinen veroprosentti. Niemisen mielestä suurkunnan etu olisi sekin, ettei nykyisen Tampereen tarvitsisi kantaa enää lähes yksin vastuuta koko seutua hyödyttävien erikoispalveluiden rahoittamisesta.

Pormestari halusi puheessaan korostaa myös lähidemokratian merkitystä uudessa kunnassa.

– Tampere näkee tärkeänä, että kunnanosavaltuustot tai alueelliset tilaajalautakunnat vahvistaisivat lähidemokratiaa ja asukkaat osallistuisivat palvelujen kehittämiseen uudella tavalla. Palveluja kehitettäisiin paikallisista tarpeista ja lähtökohdista käsin.

Seutuyhteistyöllä ei ole pystytty löytämään ratkaisuja läheskään kaikkiin ongelmiin, vaikka Niemisen mielestä yhteistyö on toiminutkin paikoitellen hyvin.

– Uuden kunnan hallinto olisi rakenteellisesti selkeä ja tehokas verrattuna nykyisiin yhteistyöelimiin. Jo ensi vuoden alussa Tampere on tilanteessa, jossa kaikki lautakunnat toimivat myös seudullisessa kokoonpanossa. Tampereen näkökulmasta palvelujen ja päätöksenteon siirtäminen ylikunnallisille toimielimille nykyistä laajemmassa mittakaavassa ei tunnu tarkoituksenmukaiselta.

Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän ehdotuksessa esitetään, että Pirkanmaalle asetettaisiin kuntajakoselvitykset seitsemän uuden kunnan muodostamiseksi. Esityksen mukaan Tampere, Pirkkala, Lempäälä, Kangasala, Ylöjärvi, Vesilahti ja Nokia sekä mahdollisesti myös Hämeenkyrö, Pälkäne ja Orivesi muodostaisivat yhden kunnan.

Tilaisuudessa esitettyjen suullisten puheenvuorojen lisäksi kunnilta pyydetään myös kirjallista lausuntoa asiasta 13. huhtikuuta 2012 mennessä.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä