Viime vuonna järjestetyn arkkitehtikilpailun voitti arkkitehtitoimisto Moreau Kusunoki työllään Art in the City.

Guggenheim Helsinki-museohanke ei suostu painumaan unholaan. Kun valtio vetäytyi hankkeesta pois, niin uudessa suunnitelmassa aukkoa paikataan Guggenheim Helsingin Tukisäätiön keräämällä 15 miljoonalla eurolla ja perustettavan kiinteistöosakeyhtiön nimiin otettavalla 35 miljoonan euron lainalla.

Uuden suunnitelman mukaan Helsingin kaupunki omistaisi kiinteistöosakeyhtiöstä 84 prosenttia ja sijoittaisi museon rakentamiseen tätä kautta enintään 80 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus käsittelee uutta museo-esitystä maanantaina.

-Hanke on poikkeuksellinen kulttuurihanke Helsingissä. Mihinkään muuhun hankkeeseen ei ole tulossa näin paljon yksityistä rahaa, sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen korosti hanketta esitellessään.

Jos hanke menee läpi Helsingin kaupungin päätöksenteossa, niin rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2019. Museon avaamista yleisölle on kaavailtu vuoteen 2021.

-Tämä asia on kaupunginhallituksessa ensi maanantaina ja jää varmasti pöydälle viikoksi kahdeksi. Tästä asiasta käydään perusteellinen keskustelu ja lopullinen päätösten aika tulee 30. päivä, ennakoi Viljanen päätöksentekoa.

Ministeriöltä käyttötaloustukea

Hallituksen taholta on alleviivattu sitä, ettei valtiolta rahaa museolle tipu. Tiedotustilaisuudessa kuitenkin kerrottiin, että valtiokin on mukaan tulossa, muttei osallistu itse rakennusinvestointiin. Suunnitelman mukaan museotoiminnasta vastaisi Guggenheim Helsingin Tukisäätiö tuloillaan, yksityisellä rahoituksella ja valtion myöntämällä vuotuisella museon käyttötaloustuella.

-Olen iloinen, että museo tulee saamaan vuosittain vähintään 1,3 miljoonan euron valtion käyttötaloustuen. Tästä on meille tullut eilen ministerin allekirjoittama ennakkopäätös, Viljanen paljasti.

Toiminnan pyörittämisestä aiheutuva taloudellinen riski on mallissa tukisäätiöllä.

-On sovittu, että tukisäätiö maksaa vuosittain 20 vuoden ajan kiinteistöosakeyhtiölle 1,65 miljoonaa lainan lyhentämiseksi. Ja tähän maksuun ei kävijämäärällä ole merkitystä. Taloudellinen riski on tukisäätiöllä, Ritva Viljanen painotti tiedotustilaisuudessa.

Aiheesta Helsingin kaupungin nettisivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*