Puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi Keskustan kunta- ja aluevaalien vaalivalvojaisissa vaalipäivänä Helsingissä 13. huhtikuuta 2025. Kuva: Lehtikuva

SDP:n vahva kampanja näyttää tuoneen voimaa myös aluevaltuustoihin, sillä puolueen kannatus aluevaaleissa kasvoi reilulla kolmella prosentilla. Valtakunnallisesti sosiaalidemokraatit saa eniten aluevaltuutettuja: 320. Paikkamäärä kasvoi peräti 43:lla. Aluevaalien ääniharava tulee kuitenkin RKP:stä Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta, Henrik Wickström, 7 762 äänellä.

Vaikka sosiaalidemokraattien kasvu valtuustopaikoista ja kannatuksesta on valtakunnallisesti poikkeuksellisen vahva, yksi asia ei näissä vaaleissa kuitenkaan muutu: ylivoimaisesti kannatetuimpana puolueena aluevaltuustoissa pysyy yhä keskusta sille tutusti vahvoilla alueilla kuten Lapissa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tuloksia kartan avulla tarkasteltaessa oikeastaan yli puolet Suomen aluevaltuustoista pysyy yhä keskustan vihreänä. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella keskustalla on 30 paikkaa ja toiseksi suosituimmalla puolueella, sosiaalidemokraateilla, 12. RKP:n kannatus on suurinta perinteisesti ruotsinkielisillä alueilla, kuten Itä-Uudellamaalla ja Pohjanmaan hyvinvointialueella, jossa RKP:llä on yli 45 prosentin kannatus ja 28 valtuustopaikkaa.

Aluevaltuustojen paikkoja romahdusmaisesti menettää perussuomalaiset, jolta katoaa peräti 49 valtuustopaikkaa. Ylen vaalien tulosillassa asiaa kommentoinut vaaliasiantuntija Sami Borg mainitsi, että moni suomalainen vaikuttaa reagoineen hallituspolitiikkaan, vaikka kyse on ennen kaikkea alueellisesta päätöksenteosta. Oletettavaa on, että esimerkiksi hallituksen sotesektoriin kohdistamat leikkauspaineet ja muun muassa aluesairaaloiden synnytys- ja päivystyspalveluiden alasajopuheet ovat vaikuttaneet äänestyskäyttäytymiseen ja perussuomalaisten roimaan kannatuspudotukseen aluevaaleissa.

Kokoomus menestyi aluevaaleissa Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ja Länsi-Uudellamaalla. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella kokoomus kerää 19 ja Länsi-Uudellamaalla 24 valtuustopaikkaa. Sen sijaan Pirkanmaan hyvinvointialueella puolue menetti kannatustaan ja ohi kokoomuksen nousi Pirkanmaallakin SDP.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Etelä-Savon hyvinvointialueella neljänneksi suosituimmaksi puolueeksi nousi LiikeNyt, jolla on aluevaltuustossa neljä paikkaa. Vihreillä ja perussuomalaisilla paikkoja on kummallakin kolme. Etelä-Savon ääniharava on LiikeNytin Panu Peitsaro.

Suomessa on 21 hyvinvointialuetta. Ne tuottavat oman alueensa terveyspalvelut, sosiaalipalvelut ja pelastustoimen palvelut. Jokainen kunta kuuluu johonkin hyvinvointialueeseen. Poikkeuksena on Helsingin kaupunki, joka tuottaa itse omat sosiaali- ja terveyspalvelunsa. 

Aluevaltuutetuista yli puolet on naisia ja keski-iältään hieman yli 50-vuotiaita. Nuoria, alle 24-vuotiaita valtuutettuja on 19, kun iältään 50-64-vuotiaita on 482.

Lue myös:

Hyvilin toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi: ”Vaikka punainen väri kartoilla vahvistuu, hyvinvointialueiden realiteetit pysyvät” | Kuntalehti

SDP:lle historiallinen tulos, perussuomalaisten kannatus romahti: ”Ihmiset haluavat muutosta – tämä on reilu voitto!” | Kuntalehti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Sosialidemokraatit ovat sosialidemokraatteja, eivät sosiaalidemokraatteja. Kyllä edes Kuntalehden toimittajien täytyy tämä tietää.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*