Kuntien vastuulla olevan huumehoitojärjestelmän huolena on korvaushoitolääkkeiden katukauppa. A-klinikkasäätiöstä ylilääkäri Kaarlo Simojoki varoittaa kuntia säästämästä narkomaanien hoidossa.

Simojoen mukaan osa nykyisestä korvaushoidosta ei vastaa vieroitus- ja kuntoutustavoitteita, vaan on lähinnä kroonistavaa korvaushoitoa.

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti huumeriippuvaisten nykyisestä hoitotavasta vuonna 2008. Päätöksessä määritellään, miten buprenorfiinia tai metadonia sisältäviä lääkevalmisteita käytetään. Hoito määritellään joko kuntouttavaksi tai haittoja vähentäväksi.

Samaa ainetta käytetään sekä julkisen terveydenhuollon jakamana korvaushoitona että katukaupassa suonensisäiseksi huumeeksi murskattuna ja piikitettynä.

Suomessa on arviolta 4 000-5 000 opioidien väärinkäyttäjää. Heistä noin 2 400 saa korvaushoitoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vieroitus onnistuu hyvin harvoin.

Simojoen mukaan hoidot tulisi suunnata potilaan yksilölliset tarpeet huomioiden. Nykyinen järjestelmä, jossa kunnat vastaavat korvaushoidosta ja maksavat sen, on valtiolle edullisin.

– Opioidiriippuvaisten potilasryhmä on moniongelmaista ja niin monen tuen tarpeessa, että jos korvaushoidossa säästetään, yhteiskunta maksaa sen jossain muualla.

Lue lisää tuoreesta Kuntalehdestä (9/2013)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä