Viime keväänä Muuruveden koulun viimeisenä kerhopäivänä rakenneltiin puumajoja. (Kuva: Lastu ry)

Etäisyydet syrjäkyliltä kuntakeskuksiin ovat pitkät, eikä joka kirkonkylässä lapsille suunnattua kulttuuriharrastusta ole edes tarjolla. Tällöin koulupäivän yhteyteen järjestettävä taiteen ja kulttuurin harrastustunti on varsinainen lottovoitto nuorille peruskoululaisille.

Tätä mieltä on Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu ry:n puuhanainen Mervi Eskelinen. Lastu sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä 70.000 euron avustuksen iltapäivisin pidettävien taiteen ja kulttuurin harrastustuntien järjestämiseen.

-Tälle toiminnalle on todellakin tarvetta. Kun etäisyydet ovat pitkät, niin se vaatii vanhemmilta paljon, että lähdetään vielä koulu- ja työpäivän jälkeen viemään lasta harrastuksen pariin kirkonkylälle. Koulupäivän yhteydessä järjestävät harrastetunnit ovat etenkin syrjäkylän lapsille lottovoitto.

Koulupäivän jatkaminen harrastuksilla on osa taiteen ja kulttuurin hallitusohjelman kolmivuotista kärkihanketta, jonka tavoitteena on parantaa taiteen ja kulttuurin saatavuutta lapsille ja nuorille. Avustukset jaettiin toista kertaa, ja hankkeisiin myönnettiin yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Rahoituksen myötä harrastustunneille pääsee 20 000 oppilasta 485 koulusta. Uudet harrastustunnit käynnistyvät 69 kunnassa.

Säpinää kyläkouluille

Lastu ry järjestää harrastustunteja apurahan turvin Siilinjärven, Vieremän, Rautavaaran, Lapinlahden, Iisalmen, Vesannon, Tervon ja Rautalammen alueella. Kouluja on mukana toiminnassa 18 ja oppilaita ynnäillään tavoitettavan reilut tuhat.

-Meidän toiminta keskittyy nimenomaan kyläkouluille. Vetäjinä toimivat yhteistyötahojemme edustajat, jotka ovat itse ammattitaitelijoita. Meillä oli harrastetunteja jo viime vuonna ja pyrimme siihen, että opettajat voivat olla ammattilaisen työparina harrastetunteja pitämässä. Näin he saavat lisäoppia omaan työhönsä tietyltä taiteenalalta, Eskelinen kertoo.

Arkkitehtuuri- ja ympäristökoulu Lastu ry:n kumppaneina harrastetuntien järjestämisessä ovat Itä-Suomen Tanssin Aluekeskus, Sanataidekoulu Aapeli, VB valokuvakeskus ja Ars Libera.

Apurahoista opetusministeriön sivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*