Mikko Kärnä aloitti työnsä Rautavaaran kunnanjohtajana 4. joulukuuta.

KUNTAKIERROS Rautavaaran uusi kunnanjohtaja Mikko Kärnä on käynnistänyt ideamyllynsä. Kärnä kertoo tiedotteessaan, että Rautavaaralla ryhdytään välittömästi esiselvittämään omavaraistalouskylän kaavoittamista.

– Ryhdymme selvittämään omavaraistalouskylän kaavoittamista ja hakemaan hankkeeseen investoijaa. Ajatuksena on, että luodaan kaavoituksella mahdollisuus esimerkiksi 15 ekologisen ja energiatehokkaan omakotitalon rakentamiselle, joita voidaan tarvittaessa hyödyntää myös vapaa-ajan asumisessa.

– Parempaa paikkaa tällaiselle omavaraistalouskylälle ei Suomesta löydy kuin Rautavaaran upea kunta, Kärnä mainostaa.

Omavaraistalouskylän ajatuksena on, että kylä tuottaa energiansa itse ja on myös omavarainen vesihuollossa sekä jätehuollossakin mahdollisimman pitkälle. Asukkaille mahdollistettaisiin kotitarveviljely asukkaiden käyttöön osoitetuilla pelloilla sekä suora pääsy metsälle, marjaan ja sieneen kotiovelta.

– Ajatuksena on myös kylän yhteinen vesialue, jossa voidaan vaikkapa kasvattaa pienimuotoisesti esimerkiksi kirjolohia tai siikaa. Haluamme sijoittaa kyläalueen siten, että myös villikalan pyyntiin pääsee helposti. Yhteiskanalalle ja yhteisnavetalle sekä -tallille luodaan myös mahdollisuus. Mikäli tällainen investointi kuntaan aikanaan toteutuu kuten toivomme, voitaisiin kylään palkata myös aivan oma pehtoori auttamaan asukkaita yhteistilusten hoidossa, Kärnä kaavailee.

Kärnä uskoo, että omavaraistalouskylän herättävän laajaa kiinnostusta. Omavaraisuutta pidetään arvossa, mutta kynnys oman tilan ostamiselle ja tuotantoeläinten ottamiselle on varsin korkea.

– Rautavaaran omavaraistalouskylässä haluamme antaa mahdollisuuden tällaiseen elämäntapaan kenelle tahansa aivan tavalliselle ihmiselle matalalla kynnyksellä mahdollisimman helposti. Luulen että meillä on kiinnostuneita jonoksi saakka kunhan projekti tästä lähtee rullaamaan.

Ideasta keskusteltiin maanantaina, kun kunnan johtavat viranhaltijat ja poliitikot kokoontuivat ensimmäiseen ns. Rautavaara-keskusteluun.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä