– Kuntien uusi kuuleminen syksyllä toteutuu kuten Kuntaliitto on esittänyt. Kuntaliitosten aikataulu ja liitostuen mahdollisuus ovat myös nyt realistisella pohjalla. Olennaista on, että kunnat nyt voivat kehittää itse toimintaansa ja yhteistyötään palvelujen turvaamiseksi, Mäki-Lohiluoma sanoo.

Mäki-Lohiluoma muistuttaa, että kuntalaisten peruspalvelujen turvaaminen on kuntien ja valtion vastuulla yhteisesti. Jotta tähän päästään koko maassa, tarvitaan rakenneuudistuksia, joissa otetaan huomioon alueelliset erot ja joille annetaan tarvittava valtakunnallinen tuki.

Valtion yhdistymisavustuksia on luvassa niille kunnille, jotka päättävät liitoksesta 1.4.2014 mennessä. Yhdistymiset tulisivat voimaan viimeistään 2017 alusta. Valtion erityisselvittäjät varaudutaan asettamaan niille kunnille, joilta päätökset puuttuvat ja vahvan peruskunnan kriteerit jäävät auki.

– Kriisikuntamenettely on tähänkin asti johtanut nimenomaan vapaaehtoisiin liitoksiin. On hyvä, että vaikeuksiin joutuneita kuntia autetaan tekemään tarvittavia rakenteellisia uudistuksia, Mäki-Lohiluoma kommentoi valtion erityisselvityksiä.

– Erityisen tärkeätä on, että nyt kunnille hahmottuu kokonaiskuva rakenteista, kun myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen lähtökohdat on linjattu. Kuntapohjainen palvelurakenne on luonteva osa koko kuntarakennetta.

Mäki-Lohiluoma korostaa, että kuntalain valmistelu on tärkeätä saada vauhtiin. Se on kuntatoiminnan ja -palvelujen perusta, joka on syytä valmistella huolella, hän muistuttaa.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä