Kietäväinen puhui keskiviikkona Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Kuntaliiton tilaisuudessa Joensuussa.

Kietäväinen pitää välttämättömänä, että kunnat saavat mahdollisuuden riittävän pitkään toiseen lausuntokierrokseen kuntauudistuksessa siinä vaiheessa, kun hallitus on päättänyt kuntarakenteen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja keskiasteen koulutuksen rakenteelliset linjat.

– Vasta näiden sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä koulutukseen liittyvien päätösten jälkeen kunnilla on tiedossaan ne peruslinjat, joiden perusteella uutta kunta- ja palvelurakennetta voidaan ryhtyä hahmottamaan eri alueilla, Kietäväinen painottaa.

Hän uskoo, että toimiva kunta- ja palvelurakenne kyetään saamaan aikaan paikallisin päätöksin. Niillä alueilla, joissa kuntaliitoksia ei luontevasti synny, on tärkeää tiivistää kuntien yhteistyötä nykyisestään.

– On tärkeää varmistaa kunta- ja palvelurakenneuudistuksen jatkuminen. Nykytilanne, jossa kuntien yhteistyö on monin paikoin pysähtynyt ja jopa aiheuttanut kitkaa naapurikuntien välille on hyvin huolestuttava, arvioi Kietäväinen.

Kietäväinen kiirehtii myös kuntalain kokonaisuudistuksen valmistelun aloittamista parlamentaariselta pohjalta, mitä kuntakentällä laajasti odotetaan.

– Tavoitteena tulee olla lainsäädäntö, joka ohjaa kuntahallinnon kehitystä aina 2020-luvun lopulle saakka. Kuntien rahoitus- ja valtionosuusjärjestelmän kokonaisuudistuksen käynnistäminen mahdollisimman pikaisesti on myös tärkeää. Molempien uudistusten osalta aikataulut ovat käymässä kohtuuttoman kireiksi.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä