Hallitusohjelmassa todetaan, että vuonna 2015 kuntien peruspalvelujen valtionosuudet ovat vuositasolla 631 miljoonaa euroa alemmat kuin vuonna 2011.

Jos valtionosuusleikkaus toteutetaan, se pitää Kuntaliiton hallituksen mukaan tehdä niin, että kunnille jää aikaa sopeutua tilanteeseen ja esitetty tavoite toteutuu kokonaisuudessaan vuonna 2015. Hallitusohjelman mukaan leikkaus on tilapäinen.

Jos leikkaus toteutetaan valtiovarainministeriön esittämällä tavalla kokonaisuudessaan vuonna 2012, valtion panostusta peruspalveluihin karsitaan neljässä vuodessa yhteensä noin 2,6 miljardia euroa.

Peruspalveluohjelmassa vuosille 2012-2015 on varmistettava hallitusohjelman kirjaus niin, että lisäleikkauksia kuntien peruspalvelujen valtionosuuksiin ei hallituskaudella enää suoriteta. Tämän varmistamiseksi valtionosuusprosenttia on nostettava vuoden 2012 jälkeen.

Kuntaliiton hallitus myös kiirehtii linjauksia tulevasta kuntarakenteesta. Hallitusohjelmassa mainittu kuntauudistus tulee toteuttaa laajassa ja avoimessa vuorovaikutuksessa kuntien kanssa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu pääpiirteissään Kuntaliiton hallituksen keväällä esittämä vahvan peruskunnan malli. Vahvan peruskunnan kriteerit tulee kuitenkin täsmentää pikaisesti. Kuntaliiton hallituksen keväällä esittämässä mallissa vahva peruskunta pystyy pitämään huolta hyvinvointipalveluista ja luomaan edellytyksiä kunnan elinvoiman vahvistamiselle ja demokratian toteutumiselle.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä