Kuutoskaupungit, eli Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu, ovat julkaisseet lausuntonsa kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimisesta, jotta hallituksen asettama tavoite miljardin euron menovähennyksille kustannusvajeen kuromiseksi umpeen saavutettaisiin.

Lokakuussa asetetun Kuutoskaupunkien työryhmän väliraportissa lasketaan, että päivähoidosta on mahdollista vähentää menoja 200 miljoonaa euroa poistamalla ja rajaamalla subjektiivinen päivähoito-oikeus, nostamalla merkittävästi ylimpiä maksuja, perumalla suunnitellut tuntiperusteiset maksumäärittelyt sekä kompensoimalla vähentynyttä palvelua kevyemmillä vaihtoehdoilla, kuten kerhoilla ja yksityisillä palveluilla.

Vanhuspalveluista Kuutoskaupungit löytävät vähennettävää 400 miljoonalla eurolla. Tämä toteutuisi kaventamalla palveluvalikoimaa, väljentämällä kelpoisuusehtoja ja mitoituksia sekä luopumalla ikärajoista ja määräajoista tai väljentämällä niitä merkittävästi.

Pienemmillä toimenpiteillä sosiaali- ja terveyspalvelujen menoja voitaisiin väliraportin mukaan vähentää vielä 100 miljoonalla eurolla lisää.

Kuntien tehtävien henkilöstöä ja tehtävien toteuttamista sääteleviä velvoitteita ja suosituksia purkamalla olisi kuuden suuren mukaan mahdollista vähentää menoja 300 miljoonalla eurolla.

Työryhmän mukaan kaikkien kuntien uusien tehtävien, velvoitteiden ja niihin liittyvien suositusten lisääminen on keskeytettävä, ja kaikki vireillä olevat uudistukset on keskeytettävä ja arvioitava niiden tarpeellisuus.

Jos vaatimus toteutuisi, pysähtyisivät muun muassa vanhuspalvelulain 2014 ja 2015 voimaan tulevat säännökset, sähköinen lääkemääräys ja lastensuojelulaksi, sekä valmisteilla olevista uudistuksista työmarkkinauudistus, lastensuojelulain kehittäminen, toimeentulotukilain uudistaminen ja sosiaalihuoltolaki.

Linkki: Kuutoskaupunkien kuntien tehtävien ja velvoitteiden arviointilausunto (pdf)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä